NorgeAnbefaler å sende atomavfall til Frankrike og Sverige

NTB11/06/20202 min

Brenselet fra den nedlagte norske atomreaktorene bør sendes til Frankrike og Sverige, noe som vil koste fire milliarder kroner, ifølge en ny rapport.

Rapporten er skrevet av Norsk nukleær dekommisjonering (NND), som skal håndtere oppryddingen av atomavfall fra reaktorene på Kjeller og i Halden, som ble nedlagt i 2018 og 2019, skriver E24.

Ikke teknologi

Norge har ikke selv teknologi for å behandle slikt avfall. Materialet må lagres i hundretusener av år, men mye av det bør behandles først. Dette anbefaler rapporten at man skal gjøre i Frankrike og Sverige, til en prislapp på fire milliarder kroner. Prislappen kan vokse til 5,3 milliarder kroner, avhengig av usikkerhetsmomenter. I tillegg kommer kostnaden ved å lagre avfallet på norsk jord, som skal behandles i senere utredninger.

– Dette handler om at vår generasjon må ta ansvar for å rydde opp, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.