VerdenAustralia ønsker å styrke eget forsvar

NTB01/07/20202 min

Statsminister Scott Morrison kunngjorde onsdag en ny strategi for Australias forsvar. Målet er å styrke landets langdistansekapasitet og evne til cyberkrigføring.

Det er satt av 270 milliarder australske dollar, om lag 1.800 milliarder kroner, det neste tiåret til å styrke forsvaret. Det er en økning i bevilgningene på nær 40 prosent, og Morrison sier Australia framover i større grad vil rette fokuset mot nærområdene.

Mer selvsikkert Kina

– Vi må innse at vi har beveget oss inn i en mindre vennlig strategisk periode, sier Morrisson, som øyner et mindre dominant USA og et mer selvsikkert Kina.

– Selv om vi utfordres av koronapandemien på hjemmebane, må vi forberede oss på en verden etter covid-19 som er fattigere, farligere og som er mer urolig.

Australias regjering har forpliktet seg til å bruke minst 2 prosent av landets bruttonasjonalprodukt på forsvar og planlegger å bruke 40 prosent mer på våpensystem.

Landet investerer blant annet i våpensystem som kan holde potensielle fiender på avstand, som langtrekkende missiler, som kan nå mål flere tusen kilometer unna Australia, og offensive cyberkapasiteter.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.