VerdenStatsledere samlet på anti-jihadistkonferanse

NTB01/07/20202 min

Lederne i fem vestafrikanske land møtte Frankrikes president Emmanuel Macron for å diskutere tiltak mot jihadisme i Sahel-området i Vest-Afrika.

Sammen med alliansepartner Frankrike, diskuterte lederne for Burkina Faso, Tsjad, Mali, Mauritania og Niger, den såkalte G5-gruppen, tirsdag strategier for å bekjempe jihadistgrupper i det såkalte Sahel-beltet i Vest-Afrika.

Gjenvunnet områder

Jihadistopprørerne har vært særlig aktive i grenseområdene mellom Burkina Faso, Niger og Mali. Macron understreket at alliansen har hatt stor fremgang i regionen de siste månedene.

– Områder har blitt gjenerobret fra terroristgruppene og soldater omgruppert, sa Macron i etterkant av møtet, som tok plass Mauritanias hovedstad Nouakchott.

– Vi er overbevist om at seier er mulig i Sahel, og at den er avgjørende for stabilitet i Afrika og Europa, sa han.

Regelmessige jihadistangrep

Konferansen fant sted seks måneder etter at alliansen i januar vedtok en mer aggressiv strategi i kampen mot jihadistopprørerne, som siden da har gjennomført nesten daglige angrep.

Macron understreket likevel at alliansens nye taktikker har oppnådd «spektakulære resultat» og at viktige opprørsledere er blitt drept.

Konflikten brøt ut da Tuareg-separatister i 2012 begynte et opprør i Nord-Mali. Bevegelsen ble imidlertid raskt kapret av jihadistiske opprørere, og konflikten har siden spredt seg til Burkina Faso og Niger. Her har den ført til ytterligere uro mellom andre etniske og religiøse grupper.

Frankrike og FN har sendt tusenvis av soldater for å roe konflikten som har krevd livet til tusenvis av lokale soldater og sivile.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.