USABeskylder USA etter angivelig kuppforsøk

NTB07/05/20203 min

President Nicolás Maduro sier to pågrepne amerikanere vil bli stilt for retten i Venezuela. Han anklager dem for å ha deltatt i et kuppforsøk.

Søndag før daggry forsøkte flere personer å ta seg inn i den venezuelanske havnebyen La Guaira i båter. De ble stoppet av myndighetene i Venezuela, som har opplyst at åtte angripere ble drept og en rekke andre pågrepet.

Venezuelas regjering har kalt hendelsen et forsøk på kupp og invasjon, og president Nicolás Maduro hevder USAs president Donald Trump og utenriksminister Mike Pompeo var involvert. De to pågrepne amerikanerne vil bli stilt for retten i Venezuela, fastslo Maduro onsdag.

– Det er umulig at Trump ikke visste om hva som skjedde i helgen i Venezuela, sier Maduro.

Ville ta Maduro

I en opptak sendt på statlig TV i Venezuela sier en av to pågrepne amerikanerne, identifisert som Luke Denman, at planen var å ta kontroll over flyplassen i Caracas og frakte Maduro til USA. Den andre amerikaneren som er pågrepet, er identifisert som Airan Berry.

I videoen holder Maduro fram to blå, amerikanske pass og leser opp navnene og fødselsdatoene.

I mars siktet regjeringen i USA Maduro for «narkoterrorisme», og de tilbød 15 millioner dollar i dusør til den som klarer å pågripe Maduro.

USA avviser anklager

USA varsler bruk av «alle midler» for å frigjøre de to amerikanerne.

– Hvis Maduro-regimet bestemmer seg for å holde på dem, skal vi ta i bruk alle midler tilgjengelig for å få dem tilbake, sa USAs utenriksminister Mike Pompeo på en pressekonferanse onsdag.

Den tidligere amerikanske spesialsoldaten Jordan Goudreau har tatt på seg skylden for angrepet. Han driver sikkerhetsselskapet Silvercorp i USA, og det angivelige målet bak angrepet skal ha vært å styrte regimet i Venezuela.

I videoen sendt på TV i Venezuela sa Denman at han ble kjent med Goudreau i forsvaret i USA.

USAs regjering har imidlertid avvist at de står bak angrepet, og president Donald Trump har anklaget Maduro for å drive en «desinformasjonskampanje».

– Hadde vi vært involvert, ville det gått annerledes, sa Pompeo på pressekonferansen i Det hvite hus.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.