
NEI TIL HV-KUTT: Demonstrantene vil ha kuttene i Heimevernet stoppet. Men i et iskaldt Bergen var det ikke mange som deltok lørdag. Foto: ALDRIMER.NO
På Facebook er de mange, men i kulde, vind og regn var det få fremmøtte i Bergen lørdag. Aldrimer.no talte 42 personer som demonstrerte mot kuttene i Heimevernet.
Av THORSTEIN KORSVOLD / thorstein@aldrimer.no
I bakgrunnen taler aksjonist og initiativtager Frode Larsen. Men tross stort engasjement sliter Jonny Helland (29) litt med å holde fokus der han vil. Minstemann i barnevognen gråter, og vil ikke gi seg med det. Kanskje ikke så rart, i det sure januarværet i Bergen. Familiefaren har likevel tatt med seg både kone, barn og barnevogn. Heimevernet er viktig, og noen må jo stå opp mot kuttene, mener han.
– Det handler om sikkerhet. For hele befolkningen. Dette er viktig for meg. Heimevernet er helt essensielt dersom det skjer noe – enten det er krig, krise, ulykker eller naturkatastrofer. Nå ser jeg det er snakk om å kutte 140 politistillinger i Bergen også. Hvem er det egentlig som er igjen til å gjøre noe hvis det smeller, spør Helland.
(Saken fortsetter under bildet.)

TIDLIG KRØKES: Jonny Helland (29) tok med seg familien på demonstrasjonen lørdag. Litt kaldt, men Ailo S. Helland (3) får en fakkel, han også. Barnevognen er merket med flagg og et tydelig budskap. Foto: ALDRIMER.NO
Redd for beredskapen
Men lørdag ettermiddag var det altså bare drøyt 40 fremmøtte som var engasjerte nok til å bli noe mer enn Facebook-aksjonister. Frode Larsen syntes likevel ikke det var så verst.
– Er dere skuffet over antallet fremmøtte?
– På ingen måte! At såpass mange trekker ut i gatene for å vise sitt engasjement rundt en sak som 99% av Norges befolkning ikke har noe forhold til er meget bra, svarer initiativtaker og Afghanistan-veteran Frode Larsen.
Budskapet var uansett klart da han holdt appell i Bergen sentrum: Nedbyggingen av Heimevernet må stoppes. Demonstrantene var spesielt kritiske til nedleggingen av Sjøheimevernet.
– Der vi i 2016 kunne mønstre 150 hurtiggående fartøy, bemannet av 1800 lokalkjente sjøfolk, for å bevokte våre mange olje- og gassinstallasjoner langs verdens nest lengste kystlinje, har vi i dag bare 6 saktegående kystvaktfartøy, sa Larsen.
(Saken fortsetter under bildet.)

FRYKTER USIKKER SITUASJON: Initiativtaker Frode Larsen poengterte at Sjøheimevernet legges ned i en tid med betydelig sikkerhetspolitisk usikkerhet. Foto: ALDRIMER.NO
Redd for den sikkerhetspolitiske situasjonen
Larsen trakk også linjene fra mellomkrigstiden og til dagens situasjon. Han mener timingen for de norske kuttene er dårlig.
– Væpnede styrker er igjen blitt benyttet til å endre Europas grenser, og til å legge press på naboland. Ved nedleggelsen av HV-11 legges et område på størrelse med Danmark fritt for militær tilstedeværelse, og nedleggelsen av Sjøheimevernet legger kysten åpent til for hogg, poengterte han.
Etablerte stiftelse
Tidligere på dagen hadde et titalls personer deltatt i en workshop. Der ble det diskutert strategier for å få politisk gjennomslag. Gruppen ønsker også mer medieoppmerksomhet. Vardebrenningen i 2016 vakte oppmerksomhet, og det vil aksjonen «Styrk Heimevernet!» ha mer av.
– Det kan komme flere aksjoner. Men vi vet ikke nå nøyaktig hva, det må vi planlegge, sier Larsen til aldrimer.no.
Det som var en uformell Facebook-gruppe er også nå etablert som en stiftelse. Formålsparagrafen er enkel: Å støtte Norges forsvarsevne. Givere har allerede bidratt med litt startkapital, men gruppen må skaffe mer penger. Målet er i første omgang 100.000 kroner. Hele eller deler av beløpet håper de å skaffe gjennom en crowdfunding-aksjon.
– Vi må jobbe både politisk, vise oss på møter i partiene, stille i høringer, og så videre. Og så bør det være mulig å etablere flere faste grupper slik som denne i Bergen, mener Larsen.
(Saken fortsetter under bildet.)

ETABLERTE STIFTELSE: «Styrk Heimevernet!» ble lørdag formelt etablert som en stiftelse. Formålsparagraf: Å styrke forsvarsevnen. Foto: ALDRIMER.NO
La blomster ved Shetland-Larsens statue
Etter appellene i Bergen sentrum gikk gruppen ned til statuen av Leif Larsen (bedre kjent som Shetlands-Larsen). Der la de ned blomster ved statuen av krigshelten.
Larsen var en av de høyest dekorerte marineoffiserene i 2. verdenskrig, og fraktet flyktninger og agenter fram og tilbake mellom Shetland og det okkuperte Norge. Han deltok i flere kommandoaksjoner, blant annet forsøk på å senke slagskipet Tirpitz.
Etter krigen var han sentral i oppbyggingen av Sjøheimevernet. Nedleggelsen 70 år senere opplever mange av dagens demonstranter som en hån mot mot minnet til dem som kjempet under krigen.
Småbarnspappa Jonny Helland vil i hvert fall ikke oppgi Heimevernet helt ennå. Han er aktiv i innsatsstyrken «Bjørn West», og synes godt han kan ofre litt.
– HV er alltid til stede. Det er bra. Men i praksis er det en dugnadsjobb. Det går tid og ressurser til trening og aktivitet. Man må være villig til å gi litt av seg selv. Men jeg håper vi kan heve bevisstheten, så folk forstår hvor viktig Heimevernet er, sier Helland.

SHETLANDS-LARSEN: Her foran statuen til krigshelt Leif Larsen ble markeringen avsluttet lørdag. Foto: ALDRIMER.NO
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren.