NorgeDenne kan gi svarene

Erik Hattrem10/11/201846 min
DENNE KAN FORTELLE HVA SOM HENDTE: En Fixed data capsule er den delen av VDR-systemet som lagrer alt som skjer ombord på et skip av samtaler på broen, radiotrafikk og hva raderer og alle andre navigasjons hjelpemidler viser. Den er bygget for å tåle ekstreme påkjenninger og påbudt på alle skip over 24 meter. Foto: HIGHLANDER

Dette er en lagringsenhet for data samlet inn av en Voyage Data Recorder (VDR). Om KNM Helge Ingstad hadde VDR montert, er lydopptak av alle samtaler på brua og på radiosamband lagret i minimum 12 timer før ulykken skjedde. Det samme gleder radarbilder og alle andre sensorer.

Av ERIK HATTREM / post@aldrimer.no

De som gransker fregatt-ulykken sier lørdag at de er usikre på om dette utstyret fantes om bord i KNM Helge Ingstad da det voldsomme sammenstøtet med tankskipet Sola TS skjedde klokken 04.03 natt til torsdag.

Les mer:

Denne artikkelen er for abonnenter

Bli abonnent og få tilgang til mer innhold og eksklusive artikler!

Årsabonnement: Kr. 1940,-

Årsabonnement veteraner: Kr. 1164,- (NB: Må brukes sammen med rabattkode. Ta kontakt på abonnement@aldrimer.no dersom du ikke har)

Halvårsabonnement: Kr. 1040,-

Kvartalsabonnement: Kr. 539,-

Månedsabonnement: Kr. 199,-

Årsabonnement bedrifter/inst: Kr. 5999,- (inntil fem samtidige brukere)

Årsabonnement biblioteker: Kr. 4999,- (inntil fem samtidige brukere)

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Erik Hattrem

Erik Hattrem er journalist med organisert kriminalitet, sikkerhet og forsvarsstoff som spesialområde. Han har tidligere jobbet for Dagbladet og NRK. Hattrem har dekket organiserte banders virksomhet i Norge, 22.juli-saken, forsvarsstoff og offentlig beredskap, terrorisme og utenriksstoff fra konfliktområder.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.