EuropaDuda tilkjent seier i jevn valgduell

NTB13/07/20203 min

Andrzej Duda sitter med 51,21 prosent av stemmene i det polske president valget etter at 99,97 prosent av stemmene er telt opp, opplyser landets valgkommisjon.

Utfordrer Rafal Trzaskowski endte med 48,79 prosent av stemmene i den svært jevne andre valgomgangen. Han kapret svært mange av de stemmene som gikk til andre kandidater i den første valgomgangen i juni, men altså ikke nok til å slå Duda.

Dermed går det mot fem nye år ved makten for den sittende presidenten, som har bakgrunn fra regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS).

Tok seier på forskudd

Duda erklærte seg selv som vinner allerede søndag kveld, selv om avstanden til Trzaskowski var så liten at resultatet kunne snu før tellingen var klar. Valgdeltakelsen var på rekordhøye 67,9 prosent.

– Lenge leve Polen! Å vinne valget med 70 prosents frammøte er virkelig utrolig. Jeg er meget rørt. Takk til alle mine følgere, sa Duda på en valgvake i byen Pultusk, 60 kilometer nord for Warszawa.

Selv om resultatet viser at landet er delt omtrent på midten, åpner Dudas fornyede mandat for at den konservative politikken i Polen blir videreført. Duda var medlem av PiS fram til han ble president for fem år siden, men i tråd med polsk tradisjon om at presidenten ikke skal ha noen partitilknytning, meldte han seg ut av partiet.

Dødt løp

Trzaskowski var en langt mer liberal kandidat, som blant annet har gått ut med støtte til likekjønnet partnerskap i et land der den katolske kirken står sterkt og homofiles rettigheter står svakt. Selv om PiS uansett har flertall i nasjonalforsamlingen, var det ventet at Trzaskowski kunne stukket kjepper i hjulene for deler av den konservative politikken ved å bruke vetoretten presidenten har.

Det polske valget skulle opprinnelig vært holdt i mai, men ble utsatt i siste liten på grunn av koronakrisen. Trzaskowski kom inn i siste liten som kandidat for partiet Borgerplattformen (PO).

Mens hans forgjenger som PO-kandidat lå under 10 prosent på meningsmålingene, ble Trzaskowski raskt en reell utfordrer til Duda. Meningsmålingene før valget viste så godt som dødt løp, men til slutt var det Duda som trakk det lengste strået.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.