NordenE-sjef permittert etter skandale

NTB25/08/20203 min

Sjefen for den danske militære etterretningstjenesten er permittert etter anklager om blant annet ulovlig overvåking. Også forgjengeren er sendt ut i permisjon.

Lars Findsen, som i fem år har ledet Forsvarets efterretningstjeneste (FE), ble sammen med to andre medarbeidere fritatt fra sine oppgaver mandag.

Senere på dagen ble den forrige etterretningssjefen Thomas Ahrenkiel permittert fra sin nåværende stilling som departementssjef i det danske forsvarsdepartementet.

Ahrenkiel skulle egentlig overtatt som ambassadør i Tyskland 1. september – men det kommer ikke til å skje, opplyser utenriksdepartementet i København til dansk TV 2.

Langvarig gransking

Permitteringene kommer i kjølvannet av en lengre tids gransking av Forsvarets etterretningstjeneste.

I en fersk rapport til forsvarsministeren konkluderer Tilsynet for Etteretningstjenesten (TET) at etterretningen kan ha begått en rekke lovbrudd, som ulovlig overvåking og tilbakeholdelse av informasjon for kontrollorganet mellom 2014 og 2020.

– Forsvarets etterretningstjeneste har tilbakeholdt sentrale og avgjørende opplysninger for tilsynet og gitt tilsynet uriktige opplysninger om forhold, skriver tilsynet i rapporten.

– Spionerte på kontrollorganet

I tillegg skal etterretningstjenesten ha spionert på en ansatt i tilsynet, samt ha innhentet informasjon om danske statsborgere.

Forsvarsminister Trine Bramsen opplyser mandag at departementet vil innlede granskning av saken.

– Jeg ser på saken med det aller største alvor. Det er helt avgjørende at vi kan ha tillit til at vår etterretningstjeneste handler innen sitt mandat, sier Bramsen i en pressemelding.

– Betydelig mengde materiale

Tilsynet for etterretningstjenesten meddelte i begynnelsen av august at de hadde innledet «særlig undersøkelser» av FE.

Tilsynet skal i november 2019 ha kommet i besittelse av «en betydelig mengde materiale vedrørende FE».

– Materialet har en slik karakter at tilsynet besluttet å fokusere sin kontroll av FE med henblikk på å foreta en grundig undersøkelse, skrev de i en pressemelding i august 2020.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.