USAFacebook og Twitter sprer fortsatt konspirasjonsteori

NTB02/10/20203 min

Facebook og Twitter bidrar fortsatt til å spre den elleville konspirasjonsteorien kjent som QAnon, til tross for løfter om det motsatte.

Konspirasjonsteorien hevder at en rekke ledende demokrater, blant dem tidligere presidenter som Bill Clinton og Barack Obama, sammen med en rekke «venstrevridde» kjendiser og kulturpersonligheter driver satanisk og pervers seksuell utnyttelse av barn og konspirerer for å styre USA og verden.

President Donald Trump er den store helten i historien og blir sett på som en hemmelig kriger som om kort tid vil slå hardt til, avsløre nettverket og kaste alle involverte i fengsel.

Fungerer som megafon

Konspirasjonsteorien har fått stadig flere følgere, og plattformer som Facebook og Twitter har til tross for løfter om å begrense spredningen gjort lite, viser en undersøkelse som nyhetsbyrået AP har gjort.

– Algoritmene deres bidrar til å radikalisere folk og gir i realiteten denne konspirasjonsteorien en megafon slik at den kan utvides, sier antropologen Sophie Bjork-James ved Vanderbilt University.

Hun har lenge fulgt med på spredningen av QAnon og mener sosiale medier som Facebook og Twitter spiller en helt avgjørende rolle i spredningen.

Har et ansvar

– De har et ansvar og må stenge denne megafonen. Gang på gang viser de liten vilje til å gjøre det, sier Bjork-James.

Twitter medgir at de ikke har forbudt QAnon men hevder at de gjør sitt beste for å begrense spredningen av konspirasjonsteoriene. I juli innførte de nye regler som angivelig har halvert antallet meldinger av denne typen.

Facebook sluser imidlertid fortsatt automatisk brukere til flere QAnon-grupper, blant annet til «QAnon Updates» der 11.000 medlemmer utveksler nye ville teorier, videoer og lenker.

En av gruppene har fått navnet «Trump 2Q2Q» i et forsøk på å skjule hva den egentlig inneholder, og på Instagram kan man fortsatt søke opp emneknaggen «WWG1WGA». Det er en forkortelse for konspirasjonsgruppens motto «Where We Go One, We Go All».

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.