Det jobbes intenst med smittesporing etter at flere er bekreftet koronasmittet etter to seilaser med Hurtigrute-skipet MS Roald Amundsen.
– Det er uheldig at passasjerene har reist av gårde. Det gjelder både reisen videre hjem, men også hva som har skjedd i perioden etter at de har kommet hjem og så satt i karantene, sier Siri Helene Hauge, som er overlege ved Folkehelseinstituttet til Nordlys.
Hun forteller at det er et veldig omfattende smittesporingsarbeid, og at det vil gå flere uker før man kan ser konsekvensene av koronautbruddet på Hurtigruten.
– Det er også folk som har vært på seilasen som er utenlandske statsborgere. Her jobber vi også med varsling til utlandet, sier hun.
I alt 40 personer, fire passasjerer og 36 mannskaper, hadde søndag fått påvist koronasmitte etter to seilaser med Roald Amundsen. Fortsatt venter mange av de i alt 386 passasjerene på sine prøvesvar. 32 av de smittede besetningsmedlemmene er fra Filippinene.
Mener Hurtigruten brøt reglene
Hurtigruten sier de fulgte internasjonale regler da besetningsmedlemmer fra Filippinene ikke ble koronatestet i Norge. Det er feil, mener Helsedirektoratet.
Ifølge konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten gikk de filippinske besetningsmedlemmene rett på jobb uten å ha vært i karantene eller blitt testet på norsk jord først.
– Det er i tråd med de internasjonale reglene. Men så har vi etterkant innført enda strengere testkrav til besetningen, sa han på en pressekonferanse søndag.
TV 2 har spurt Helsedirektoratet om å komme med en avklaring på om det Skjeldam hevder, er riktig. Det er det ikke. Regelen er ifølge Helsedirektoratet at mannskapet som skal mønstre på skip, skal gjennomføre karantene i Norge, og at testing uansett skal skje i Norge, ikke i hjemlandet.
På pressekonferansen fortalte Skjeldam at de har skjerpet regelverket for utenlandsk besetning.
– Alle besetningsmedlemmer må i ti dagers karantene og være symptomfrie før de får lov å gå om bord, sa han.
Politietterforskning
Politiet i Tromsø starter mandag undersøkelser av koronautbruddet på Hurtigrutens skip. Hurtigruten lover å samarbeide.
– Vi samarbeider allerede tett med FHI, Tromsø kommune, smittevernmyndighetene og andre aktører. Vi kommer selvsagt også til å samarbeide med politiet og vil være tilgjengelige for dem når de trenger det, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten til NTB.
– Det aller viktigste nå er å følge opp alle som er berørt, og bidra til å spore og begrense smitten, legger han til.
Det var NRK som søndag kveld meldte at politiet i Tromsø nå vil opprette en undersøkelsessak.
– Vi kommer til å gjøre en vurdering om vi skal opprette en sak. Sannsynligvis kommer vi til å opprette en undersøkelsessak, sier politiadvokat i Troms politidistrikt, Christian Hanssen.
På bakgrunn av denne vil politiet vurdere om det skal startes etterforskning av straffbare forhold, som brudd på smittevernloven.
Slike brudd kan straffes med bøter eller fengsel.
(©NTB)
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.