NorgeFHI: Unødvendig å teste friske

NTB25/05/20204 min

Nå som spredningen av koronavirussmitte i Norge er liten, har det ingen hensikt å teste store grupper av friske, som for eksempel alle ansatte i en bedrift.

Det mener Folkehelseinstituttet (FHI), som anbefaler at det nå utføres test for koronaviruset SARS-CoV-2 av alle personer med akutt luftveisinfeksjon som har feber, hoste eller tungpustethet, eller som lege mistenker har covid-19.

Ikke behov for massetesting

I en pressemelding mandag forklarer FHI at hvis man tester en person som ikke har symptomer eller økt risiko for å ha blitt smittet, og som lever i et samfunn med lite smitte – slik Norge er per nå, er det svært lite sannsynlig at personen tester positivt.

Slik situasjonen er nå, anslår FHI at om man tester 12.000 tilfeldige personer i Norge, vil man få rundt 15 positive prøvesvar, der kun ett av dem er reell koronasmitte, mens de 14 andre er falske positive prøvesvar. Det vil si at personen som tester positivt egentlig er frisk. Ved svært lav smitte i samfunnet gjelder dette selv om testen (PCR-test) i seg selv er av god kvalitet.

Frykter falske positive

– I slike situasjoner bør ikke helsepersonell stole på et positivt resultat før de har tatt en ny prøve som bekrefter det, sier lege Joakim Øverbø ved Folkehelseinstituttet.

Om en symptomfri person uten risiko i et tilnærmet smittefritt samfunn skulle teste positivt, er det faktisk høy sannsynlighet for at det positive svar er falskt, og derfor lite hensiktsmessig å masseteste friske mennesker.

 


FAKTA om PCR-testen

  • Anbefalt diagnostisk test for personer med symptomer på covid-19 etter gjeldende testkriterier.
  • Teknologi med svært høy sensitivitet som påviser tilstedeværelse av virusets genetiske materiale ned til bare noen få genomkopier i en prøve.
  • Hos personer infisert med koronaviruset SARS-CoV-2 vil man vanligvis kunne påvise virusets arvestoff i prøve fra øvre luftveier (tatt fra nese/hals/spytt) i perioden fra rundt 2 dager før til 20 dager etter symptomstart.
  • Folkehelseinstituttet anbefaler i mai test av alle personer med akutt luftveisinfeksjon som har feber, hoste eller tungpustethet, eller som lege mistenker har covid-19.
  • Svakhet ved positivt svar: Etter gjennomgått infeksjon kan prøveresultatet forbli positivt i ukevis etter at personen sluttet å være smittsom. Det er fordi PCR-testen ikke skiller mellom virusrester og smittsomt virus.
  • Svakhet ved negativt svar: Prøvesvar gir kun et øyeblikksbilde, slik at en person med negativt testresultat kan være på vei til å bli syk. Rundt 50 prosent av de smittede vil ha utviklet symptomer 5 dager etter smittetidspunkt. Perioden personen er smittsom ser ut til å være 6–7 dager (i gjennomsnitt fra 2 dager før til 5 dager etter symptomstart.

(Kilde: FHI )


 

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.