USATrumps valgkampstrategi: Å angripe Obama

NTB25/05/20206 min

Midt i koronakrisen tvitrer USAs president Donald Trump om «Obamagate». En forsker beskriver det som en avledningsmanøver – og en valgkampstrategi.

– Donald Trump vil få oppmerksomheten bort fra sin håndtering av koronaviruset, som ingen er spesielt imponerte over. Men han vil også sikre støtte fra sin velgerbase, sier statsviter Chris Galdieri ved Saint Anselm College i New Hampshire til det svenske nyhetsbyrået TT.

Trump refererer stadig til «Obamagate», som skal være en forbrytelse knyttet til forgjengeren.

Trump var blant de mest toneangivende stemmene i den såkalte «birther»-bevegelsen, som etter valget i 2008 forsøkte å så tvil om hvorvidt Obama faktisk er amerikansk. Først høsten 2016 vedgikk Trump at Obama faktisk er amerikaner.

Under huden på Trump

Det har bitt seg fast i Trumps hode at Obama harselerte med ham og resten av birther-bevegelsen under Det hvite hus’ årlige middag for journalister i 2011, skriver blant annet The Atlantic.

(Artikkelen fortsetter under faktaboksen.)


FAKTA: Snittmålinger for valget i USA

Før høstens valg ser nettstedet Real Clear Politics’ gjennomsnitt av nasjonale meningsmålinger mørke ut for president Donald Trump. Joe Biden har også overtaket i fem av de seks delstatene som anses som utslagsgivende for valgresultatet.

Om det var valg i dag, ville Donald Trump fått 42,9 prosent av stemmene, mens Joe Biden ville fått 48,4 prosent, ifølge Real Clear Politics’ sammenstilling av meningsmålinger.

USAs valgsystem, der velgerne i hver delstat stemmer fram valgmenn som så utnevner presidenten, gjør at valget i realiteten avgjøres i noen få viktige vippestater. Slik ser snittmålingene ut i disse:

Wisconsin: Trump: 43,4 prosent, Biden: 46 prosent

Pennsylvania: Trump: 41,8 prosent, Biden: 48,3 prosent

North Carolina: Trump: 46,8 prosent, Biden: 45,8

Florida: Trump: 45 prosent, Biden: 48,3 prosent

Michigan: Trump: 41 prosent, Biden: 46,5 prosent

Arizona: Trump 44,2 prosent, Biden: 48,2 prosent

Kilde: Real Clear Politics


 

– Siden den gang har Obama vært i Trumps hode. Og Trump har revet i filler så mye han har kunnet av Obamas politikk. Det er en form for vendetta på presidentnivå, sier Galdieri.

Ifølge NPR har Trump de siste ukene tvitret om «Obamagate» minst 18 ganger.

Flynn-sparking

Kilder nære Trump har forklart til Politico at teorien går ut på at Obama høsten 2016 skal ha vært involvert i et forsøk på å lokke Michael Flynn inn i en felle.

Flynn ble senere Trumps første nasjonale sikkerhetsrådgiver, men fikk sparken etter tre uker da det kom fram at han hadde løyet til FBI om sin kontakt med Russlands daværende ambassadør til USA.

Sentralt for teorien er et dokument som inneholder navn på personer i Obama-administrasjonen, som mente at personen som hadde hatt kontakt med Russland-ambassadøren, altså Flynn, skulle navngis i etterretningsrapportene om russisk valgpåvirkning. Blant de navngitte er daværende visepresident Joe Biden, som etter alt å dømme blir Trumps motstander i høstens presidentvalg.

Ifølge The Atlantic visste imidlertid ikke Biden og de andre hvem som hadde hatt kontakt med Russlands ambassadør, da navnet var sladdet i rapportene.

Større enn Watergate

Ifølge Trump pågikk et Obama-ledet angrep, med mål om å sabotere for den innkommende Trump-administrasjonen. Trump kaller det den «største politiske forbrytelsen i amerikansk historie», oppfordrer Senatet til å holde høringer med staben i Obamas regjering, og sier flere bør settes i fengsel.

På spørsmål fra en journalist om hva «Obamagate» egentlig er, ga Trump et svært utydelig svar. Han sa at det har pågått siden lenge før han ble valgt, og at det er skammelig at det skjedde, uten å gå inn på akkurat hva det er snakk om.

– Forbrytelsen er veldig åpenbar for alle. Alt du trenger å gjøre, er å lese avisene, utenom din, svarte han journalisten fra Washington Post.

Clintons epost

Koronapandemien har ødelagt Trumps fremste argument for å bli gjenvalgt, nemlig den tidligere sterke økonomien.

Derfor forsøker han nå å spille på sikrere kort, ved å oppildne sin allerede entusiastiske velgerbase og samtidig svartmale motstanderen, ifølge Galdieri.

– Trump kommer til å forsøke å dra Joe Biden inn i «Obamagate». Jeg tror han vil ha det til å bli noe som ligner Hillary Clintons eposter i 2016, som ble liggende som en skygge over valgkampen hennes, uten at noen egentlig forsto hva som var feil.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.