VerdenFN anklager flere land for hemmelig våpensalg

Land som Storbritannia, USA, Kina og Israel er på listen over land som blir beskyldt av FN for å selge våpen som havner i hendene på militsgrupper i Kongo.

Det enorme afrikanske landet som er like stort som Europa, har blitt rammet av en voldsbølge i den østlige delen. Volden har kostet mer enn 1.000 mennesker livet og drevet en halv million mennesker på flukt.

Sanksjoner mot våpensalg

Kongo er omfattet av sanksjoner mot våpensalg som utløper i juni. I en hemmelig rapport FN har utarbeidet i forbindelse med dette, går det fram at Kongos militære mottar våpen og våpentrening fra mange land uten at FN blir orientert, slik organisasjonen skal, ifølge en resolusjon fra 2004.

Siden 2008 har det vært adgang til å selge våpen til det kongolesiske forsvaret, men med pålegg om å opplyse til FN om slik handel.

Betydelige mengder

Rapporten bemerker at flere land «leverte betydelige mengder våpen, ammunisjon, utstyr og militære kjøretøy» til militæret. Handlene omfatter også sivile helikoptre som ble overført til militær bruk, heter det i rapporten. Noe av dette havner igjen hos militsgrupper øst i landet.

I rapporten går det fram at land som Albania, Romania, Tyrkia, Sør-Afrika, Israel, Kina, Iran, Storbritannia, Nord-Korea, Sudan og USA alle er blant dem som har hjulpet landet med våpen eller våpeninstruktører.

Kina har reagert på rapporten og svart at de vil etterforske påstandene. Iran på den andre siden nekter for å ha solgt materiell til landet og hevder det må ha gått via en tredjepart.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.