NorgeFår ikke bruke ny Smittestopp-app

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Foto: FORSVARET
APP-STOPP FOR SMITTESTOPP: En rekke ansatte i Forsvaret, trolig mer enn 2500, får ikke lov til å bruke den nye Smittestopp-appen (bildet) fra Folkehelseinstituttet for smittesporing. Samtidig har statsminister Erna Solberg sagt at hun har fått råd fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om at hun kan laste ned appen til sin telefon, noe hun også har gjort. Foto: HEIKO JUNGE/ NTB SCANPIX

En rekke ansatte i Forsvaret får ikke lov til å bruke den nye smittestopp-appen til Folkehelseinstituttet (FHI). Årsaken er forebyggende sikkerhetshensyn.

kjetil@aldrimer.no

Samtidig har statsminister Erna Solberg sagt at hun selv vil ta appen i bruk på sin egen mobiltelefon.

– Jeg vil normalt aldri ha noe med lokasjonsdata på mobiltelefonen min, men denne er så trygg at PST har sagt at statsministeren kan laste den ned, sa Solberg på en pressekonferanse torsdag.

Skjermingsbehov

Men innad i Forsvaret har Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA) kommet til en ganske annen konklusjon. I alle fall for deler av Forsvarets personell.

«Forsvaret er positiv til denne appen. Vi som en stor samfunnsaktør, må også bidra til å hindre spredning av smitte», svarer pressetalsmann i Forsvarsstaben, orlogskaptein Thomas Gjesdal i en epost til Aldrimer.no.

Men legger til: «Personell med særskilt skjermingsbehov eller i områder med skjermingsbehov, skal ikke bruke appen.»

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

BRUKER APPEN: Statsminister Erna Solberg (H) opplyste fredag at hun selv har tatt appen Smittestopp i bruk, etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sa dette var trygt. Her avbildet foran en pressekonferanse 7. april om den pågående pandemihåndtringen. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

I interninformasjon til ansatte og tjenestegjørende personell i Forsvaret er det kommunisert enda tydeligere.

To kategorier personell

Her slår Forsvaret fast at «norske myndigheter har utviklet en mobilapp i kampen mot koronaviruset. Den bør de fleste av oss ta i bruk», men før det likevel blir føyd til:

«De som ikke skal ta i bruk appen på grunn av skjermingshensyn, er etter føring fra Forsvarets sikkerhetsavdeling». Deretter oppgis det to kategorier personell:

  • personell ved skjermet avdeling eller med skjermet avdelingstilhørighet
  • personell tjenestegjørende ved operative avdelinger slår av stedstjenester når de er i tjeneste.

«Er du usikker på om du skal bruke appen på grunn av skjermingshensyn, avklar dette med din nærmeste sjef», skriver Forsvaret på sine egne nettsider.

Minst 2500 personer

Det er usikkert hvor mange som omfattes av disse definisjonene, men det er trolig minst 2500 ansatte, opplyser forsvarskilder. Både ansatte i E-tjenesten, Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA), Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Forsvarets spesialavdelinger, Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) og Forsvarsstaben vil kunne omfattes helt eller delvis av definisjonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

SKJERMET AVDELING: Ansatte i Etterretningstjenesten og andre deler av Forsvaret med særskilt skjermingsbehov, får ikke anledning til å bruke den nye smittesporingsappen. Her E-tjenestens hovedkvarter på Lutvann, nord for Oslo. Foto: TORGEIR HAUGAARD/FORSVARET

Under øvelser og operativ aktivitet i Forsvarets militære avdelinger, vil antallet kunne bli betydelig høyere.

«Forsvaret jobber (…) kontinuerlig med ansattes bevisstgjøring og forståelse for informasjonssikkerhet ved bruk av moderne teknologi og digitalisering. Vi opplever at de ansatte i stor grad er bevisst sin rolle», skriver orlogskaptein Thomas Gjesdal til Aldrimer.no om Forsvarets håndtering.

Over en million nordmenn har lastet ned den nye appen, opplyste helse- og omsorgsminister Bent Høie på en pressekonferanse fredag.

Det utgjør 24 prosent av befolkningen i Norge som er over 16 år, ifølge helse- og omsorgsministeren.

Bekymring og forsikringer

Appen Smittestopp er møtt med sterke personvernbekymringer og frykt fra ulike hold om at opplysningene som hentes inn skal bli brukt også til andre formål enn å spore og begrense Corona-smitte.

Norske myndigheter har avvist dette, og lover at de data som samles inn skal slettes løpende etter 30 dager og bare brukes til det opplyste formålet.

Flere stortingsrepresentanter har likevel uttalt at de ikke vil laste ned appen. Presseorganisasjonene har i tillegg anbefalt ledelsen i mediebedrifter om å vurdere om journalister og andre med skjult kildekontakt skal la være å bruke den.

 Smittestopp-appens datainnsamling er svært omfattende. Derfor er det viktig å kontrollere hvem som får tilgang, mener Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM).

– I motsetning til flere andre løsninger som er under utvikling, eller allerede er lansert i andre land, skal Smittestopp sende lokasjonsdata fortløpende til et sentralt register hvor det lagres i 30 dager. Dette er spesielt inngripende i privatlivet, sier NIM-direktør Adele Matheson Mestad til NTB.

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

 

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.