Koronakrisen har forsterket noen av de mest urovekkende tendensene i verdenspolitikken. Det mener forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).
– Vi ser tydeligere stormaktsrivalisering nå. Vi ser klarere tegn på nasjonalisme, at man tenker mer på eget land. Og vi ser åpenbart større uforutsigbarhet i sikkerhetssituasjonen framover, sier Bakke-Jensen til NTB.
Han ser med stor bekymring på hvordan stormakter nå bruker koronakrisen til å drive med påvirkning.
– Det vestlige samholdet, med det verdisettet vi har bygd opp etter annen verdenskrig, blir utfordret. Det ser vi tydeligere nå i koronakrisen, advarer han.
– Autoritære regimer sier: Nå ser vi hva et liberalt demokrati fører til. Vesten har spilt fallitt.
Ny langtidsplan
Fredag denne uka legger Bakke-Jensen fram regjeringens forslag til ny langtidsplan for Forsvaret.
Den nye fireårsplanen skal erstatte og bygge videre på gjeldende langtidsplan, som ble lagt fram i 2016.
Allerede den gang ble det advart mot økt uforutsigbarhet, mer nasjonalisme, mer proteksjonisme, mer stormaktsrivalisering og undergraving av internasjonale institusjoner.
– Men disse endringene kom raskere enn vi spådde i 2016, sier Bakke-Jensen nå.
– Så vi har gjennom denne fireårsperioden seilt mer, fløyet mer og vært mer aktive med landmakten vår enn vi i utgangspunktet trodde.
Planen ikke endret
Forsvarsministeren mener satsingen bare må fortsette når situasjonen er som den er.
Koronakrisen har ikke ført til justeringer i selve langtidsplanen, opplyser han. Men viruspandemien er ifølge ham en påminnelse om hvor viktig det er å vise vilje til å tenke beredskap, også i fredstid.
– Vi må evne å planlegge og bygge opp lagre, slik at vi har det vi trenger, når krisen treffer oss, sier Bakke-Jensen til NTB.
Han trekker fram totalforsvaret, det vil si den samlede militære og sivile beredskapen, som et sentralt konsept i denne sammenhengen.
– Det blir en viktig del av forsvarstenkningen framover, konstaterer forsvarsministeren.
(©NTB)
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.