NorgeLTP: – Tydeligere stormaktsrivalisering nå

NTB15/04/20203 min
Forsvarsminister Bakke-Jensen hilser på gardister fra Hans Majestet Kongens Gardes 1. Gardekompani, og ser på Gardens lastebiler 6. april 2018. Foto: WILLIAM BUGGE/FORSVARET
BEKYMRET: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen er bekymret over at stormaktsrivaliseringen har forsterket seg under coronakrisen. Fredag legger han fram regjeringens forslag til ny langtidsplan (LTP) for Forsvaret. Her avbildet under frigjørings- og veterandagen i 2018. Foto: TORGEIR HAUGAARD/FORSVARET

Koronakrisen har forsterket noen av de mest urovekkende tendensene i verdenspolitikken. Det mener forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

– Vi ser tydeligere stormaktsrivalisering nå. Vi ser klarere tegn på nasjonalisme, at man tenker mer på eget land. Og vi ser åpenbart større uforutsigbarhet i sikkerhetssituasjonen framover, sier Bakke-Jensen til NTB.

Han ser med stor bekymring på hvordan stormakter nå bruker koronakrisen til å drive med påvirkning.

– Det vestlige samholdet, med det verdisettet vi har bygd opp etter annen verdenskrig, blir utfordret. Det ser vi tydeligere nå i koronakrisen, advarer han.

– Autoritære regimer sier: Nå ser vi hva et liberalt demokrati fører til. Vesten har spilt fallitt.

Ny langtidsplan

Fredag denne uka legger Bakke-Jensen fram regjeringens forslag til ny langtidsplan for Forsvaret.

Den nye fireårsplanen skal erstatte og bygge videre på gjeldende langtidsplan, som ble lagt fram i 2016.

Allerede den gang ble det advart mot økt uforutsigbarhet, mer nasjonalisme, mer proteksjonisme, mer stormaktsrivalisering og undergraving av internasjonale institusjoner.

– Men disse endringene kom raskere enn vi spådde i 2016, sier Bakke-Jensen nå.

– Så vi har gjennom denne fireårsperioden seilt mer, fløyet mer og vært mer aktive med landmakten vår enn vi i utgangspunktet trodde.

Planen ikke endret

Forsvarsministeren mener satsingen bare må fortsette når situasjonen er som den er.

Koronakrisen har ikke ført til justeringer i selve langtidsplanen, opplyser han. Men viruspandemien er ifølge ham en påminnelse om hvor viktig det er å vise vilje til å tenke beredskap, også i fredstid.

– Vi må evne å planlegge og bygge opp lagre, slik at vi har det vi trenger, når krisen treffer oss, sier Bakke-Jensen til NTB.

Han trekker fram totalforsvaret, det vil si den samlede militære og sivile beredskapen, som et sentralt konsept i denne sammenhengen.

– Det blir en viktig del av forsvarstenkningen framover, konstaterer forsvarsministeren.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

 

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.