USAHar passert 150.000 koronadødsfall

NTB30/07/20203 min
https://www.aldrimer.no/wp-content/uploads/2020/07/NTB_2qEDnwtQPZU-1280x849.jpg
STADIG FLERE DØDE: Antall døde av Covid-19 i USA er nå passert 150.000. Det dør fortsatt mer enn 1000 personer i døgnet. Samtidig øker omfanget av desinformasjon om pandemien. Her fotgjengere i Glendale i den amerikanske delstaten California 23. juli i år. Foto: CHRIS PIZELLO/AP/NTB SCANPIX

Antallet koronasmittede døde i USA har passert 150.000, viser nye tall fra Johns Hopkins University. Samtidig tiltar spredningen av desinformasjon.

USA er landet som er hardest rammet av pandemien, og melder stadig om over 1.000 dødsfall i døgnet. Så langt er det rapportert om 4,4 millioner smittetilfeller, opplyser universitetet onsdag.

De siste smitteutbruddene i USA er særlig konsentrert i de sørlige og sørvestlige delstatene. De høye smittetallene gjør det vanskelig å stimulere økonomisk aktivitet og få bukt med den økonomiske krisen som pandemien har utløst.

Russisk innblanding

Samtidig som smittetallene tiltar, preges USA i økende grad av spredning av desinformasjon, rykter og motstand mot å bruke munnbind.

Denne uken delte blant annet Trump en usann video som hevdet at en malariamedisin, hydroksyklorokin, var en kur mot korona. Anonyme kilder i amerikanske myndigheter har også uttalt at det er en direkte tilknytning mellom russisk etterretning og desinformasjon om korona spredt i engelskspråklige medier.

Uklare fakta

– Dette er en utfordring når man forsøker å opplyse befolkningen om hva de kan gjøre for å beskytte seg og hva som er faktaene om problemet, sier lederen for University of Minnesotas senter for smittevernforskning, Michael Osterholm.

Han understreker at situasjonen forverres når usann informasjon spres av myndighetspersoner som for eksempel president Trump.

Både Twitter og Facebook begynte mandag arbeidet med å fjerne videoen delt av Trump, men den er allerede sett 20 millioner ganger.

Smitteøkning truer økonomien

USAs sentralbanksjef Jerome Powell advarte onsdag om at pandemien truer den moderate økonomiske bedringen som fulgte en nærmest kollaps i det amerikanske arbeidsmarkedet og forbruk. Dermed holder sentralbanken styringsrenta uendret mellom 0 og 0,25 prosent.

En vaklende økonomi presset av en økning i smittetallene, har økt behovet for Kongressen til å opprettholde økonomiske krisepakker, sier Powell.

Representantenes hus og senatet forhandler om en ny pakke, men er langt unna enighet. Republikanere i senatet og Det hvite hus har foreslått en løsning som vil gi mindre til arbeidsløse amerikanere enn de får nå.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.