NorgeHelikoptertype tas av markedet etter ulykke

Alta 20190831. Et helikopter har styrtet like sørvest for Alta, opplyser Hovedredningssentralen Nord-Norge, som har fått melding om seks personer om bord. En SeaKing og en luftambulanse er sendt til ulykkesstedet. Foto: VILDE ØINES PEDERSEN/NTB SCANPIX
SEKS OMKOM: Seks personer amkom da et helikopter styrtet sørvest for Alta 31. august i fjor. Ulykken skjedde under en sightseeingtur med deltakere fra Høstsprell-festivalen i Alta. Foto: VILDE ØINES PEDERSEN/NTB SCANPIX

Helikopterprodusenten Airbus Helicopters har sluttet å selge helikoptre med samme type drivstoffsystem som helikopteret som krasjet i Alta i fjor, skriver NRK.

Av KJETIL STORMARK og NTB

Tiltaket skal sørge for at helikoptre ikke tar fyr like fort ved ulykker, ifølge kanalen.

Seks personer omkom i helikopterulykken 31. august i fjor.

Ulykken skjedde i forbindelse med Høstsprell-festivalen i Alta, hvor det ble tilbudt sightseeingturer med helikopter over festivalområdet.

Bare 73 timers flytid

Helikopteret som havarerte var et AS350 B3e (LN-OFU) og hadde fløyet knapt 73 timer fra det var fabrikknytt.

Statens havarikommisjon arbeider fortsatt med å granske ulykken.

I en Emergency Alert Service Bulletin etter foreløpige funn gjort i undersøkelser etter helikopterulykken har Airbus Helicopters tidligere bedt om en umiddelbar inspeksjon av alle nyere helikopter av typen AS350, AS550 og EC130.

Dette skjedde etter undersøkelser som Statens havarikommisjon gjorde av vrakdeler fra åstedet, med bistand fra den franske havarikommisjonen (BEA) og tekniske rådgivere fra helikopterfabrikanten Airbus Helicopters og motorprodusenten Safran Helicopter Engines.

Det sikkerhetskritiske varselet ble utstedt etter undersøkelser av aksel-forbindelsen mellom motoren og hovedgirboksen på ulykkeshelikopteret.

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.