VerdenIsfront mellom Australia og Kina

NTB08/06/20204 min

Australske myndigheter bekrefter mandag at Kina fremdeles er tause og ikke har svart på henvendelser for å fikse på forholdet landene imellom.

Kina var raskt ute med å advare Australia om at det ville få konsekvenser for det bilaterale forholdet da Australia i april gikk i bresjen for en internasjonal koronagransking. Australia lot ikke det stanse dem, og gikk videre med kravet der en koalisjon av 120 stater under ledelse av EU og Australia ba om en uavhengig gransking av utbruddet av koronaviruset.

Etter det har ikke kinesiske myndigheter svart på henvendelser fra Australia. Den australske næringsministeren Simon Birmingham har i flere uker forsøkt å få kontakt med sin motpart i Kina, men opplever å bli fullstendig ignorert.

– Dessverre er forespørslene våre om en samtale hittil blitt møtt på en negativ måte. Det er skuffende, sier Birmingham til ABC News mandag.

Stanser import

Kina er Australias største eksportmarked, og 30 prosent av eksportverdiene går normalt dit.

Kina har nå i praksis stanset all import av australsk byggkorn ved å innføre toll på over 80 prosent av avlingene. Samtidig har kinesiske myndigheter beskyldt Australia for å bryte reglene i Verdens handelsorganisasjon (WHO) og for å dumpe bygg på det kinesiske markedet.

Kina har også forbudt import av storfekjøtt fra Australias fire største slakterier på grunn av uenighet om merking av produktene.

Kina benekter at det har med granskningskravet å gjøre.

Før helga ba Kina innbyggere om ikke å besøke Australia eller studere der og begrunnet reiserådet med at de risikerer å bli diskriminert og utsatt for rasistisk vold.

Kinesisk avis svarer

I helga kom det mye kritikk fra australsk hold mot rasismepåstandene, men den kinesiske engelskspråklige avisa Global Times slår i en artikkel mandag kraftig tilbake mot dette.

– Til og med de australske mediene har gjentatte ganger rapportert historier om kinesisk-australske eller asiat-australske personer som har opplevd økning i rasistiske angrep over hele landet under koronavirus-pandemien, og de gjeldende australske lovene er ikke nok til å beskytte ofrene, heter det i saken fra avisen.

Global Times er ikke noe offisielt partiorgan, men det som meldes der antas å reflektere den kinesiske regjeringens vurderinger. Avisen advarer om at tap av turisme i forholdet til Kina bare er «toppen av isfjellet» i krangelen mellom Australia og Kina.

Tross de tilsynelatende følgene for forholdet til Kina, ser det ut til at australierne støtter politikernes avgjørelser om å ikke la seg diktere av Kina. Ifølge Reuters viser en meningsmåling i avisen i The Australian mandag at 79 prosent av befolkningen fremdeles støtter det australske krevet om en gransking av koronavirusutbruddet.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.