NordenSveriges statsminister: – Koronastrategien er den riktige

NTB08/06/20203 min

Sveriges statsminister Stefan Löfven får kritikk av opposisjonen for ikke å ha tatt kommandoen under koronakrisen. Selv forsvarer han landets strategi.

– Vi har en dysfunksjonell regjering, sa Ebba Busch, leder for Kristdemokraterna (KD) i det som var svenskenes første partilederdebatt under koronakrisen.

– Det store antallet som nå sørger over at de har mistet noen i løpet av denne våren, er et resultat av at Sveriges regjering med overlegg har tillatt en stor smittespredning i Sverige, sa Busch i TV-debatten søndag kveld.

Folkhälsomyndighetens siste statistikk viser at i alt 4.656 personer i Sverige er døde etter å ha blitt smittet av koronaviruset. Landet har dermed passert Kina i antall bekreftede dødsfall og er i verdenstoppen i antall dødsfall per innbyggere.

Forsvarer strategien

I debatten fastholdt Löfven at Sverige har valgt riktig strategi under koronakrisen. Men han erkjente også feil.

– Vår største feil er at så mange har omkommet i eldreomsorgen. Vi burde ha testet flere enn det vi har gjort, sa sosialdemokraten.

Löfven la til at det nå er på tide å lære av feilene og bygge et sterkere Sverige sammen.

Moderaternas leder Ulf Kristersson lurer på om regjeringen egentlig har hatt en strategi.

– Jeg oppfatter ikke at det har vært en samlet strategi, sa høyrelederen.

Krever Tegnells avgang

Siden koronakrisen var et faktum i vårt naboland, har det rådet en slags fred mellom de politiske partiene.

Men før søndagens partilederdebatt la Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson an tonen ved å fastslå at landets koronastrategi har totalt mislyktes og å kreve at statsepidemiolog Anders Tegnell må gå av.

Folkhälsomyndigheten avviste kravet og pekte på at det verken er regjeringen eller Åkesson som ansetter offentlige tjenestemenn.

– Det er bemerkelsesverdig og ubeleilig å gjøre Folkhälsomyndigheten til et redskap i den politiske debatten, sa Folkhälsomyndighetens leder Johan Carlson.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.