NorgeFD kan bli saksøkt av HV-soldater

NTB11/04/20202 min
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen hilser på gardister fra Hans Majestet Kongens Gardes 1. Gardekompani, og ser på Gardens lastebiler 6. april 2018. Foto: WILLIAM BUGGE/FORSVARET
GÅR TIL SAK: HV-soldater fra innsatsstyrkene i Heimevernet vurderer gruppesøksmål mot Forsvarsdepartementet for å få feriepengene de mener de har krav på. Kravet er på mellom 300 og 400 millioner kroner. Foto: JOSTEIN HESTDAL/FORSVARET

En HV-soldat vant fram i retten med sitt krav om feriepenger. Nå kan Forsvarsdepartementet bli saksøkt av alle i innsatsstyrkene, skriver Forsvarets Forum.

– Forsvarsdepartementet må rydde opp fordi de har gjort feil. Å si unnskyld koster ingenting, men man må følge opp dette ved å betale soldatene det de har krav på av feriepenger, sier hovedtillitsvalgt i innsatsstyrkene, Aleksander Gudmundseth, til Forsvarets forum.

Han sier at det er stor misnøye med at Forsvarsdepartementet bare betaler ut feriepenger for tre år. Nå forberedes et gruppesøksmål.

Fikk medhold

Heimevernssoldaten Lars Bugge Aarset fikk i desember 2019 medhold i Frostating lagmannsrett om at han hadde krav på feriepenger. Staten fikk ikke medhold i at innsatsen er å anse som militærtjeneste, ikke som arbeidsforhold. I slutten av mars ble statens anke forkastet av Høyesteretts ankeutvalg.

Forsvarsdepartementet har opplyst at de vil utbetale feriepenger til øvrig personell i Heimevernets innsatsstyrker, men bare tre år tilbake i tid fra dagens dato. Det vil koste rundt 17 millioner kroner, ifølge Forsvarets egne beregninger.

Gudmundseth mener derimot at HV-soldater bør ha krav på feriepenger fra 2005 da innsatsstyrkene ble opprettet, og at beløpet dermed kan bli mellom 300 og 400 millioner kroner.

Vil ikke svare

– At Forsvarsdepartementet har falt på konklusjonen at de skylder feriepenger for kun tre år, er deres egen tolkning som vi ikke kan se er begrunnet, eller forstå hvordan de har kommet fram til, sier han.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier han ikke vil svare på om det kan være aktuelt å betale feriepenger for mer enn tre år tilbake i tid. Departementet kommer tilbake til dette over påske.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.