VerdenKina har vedtatt ny sikkerhetslov for Hongkong

NTB30/06/20204 min

Folkekongressens stående komité har enstemmig vedtatt å innføre en ny sikkerhetslov for Hongkong som trer i kraft 1. juli, melder flere medier.

Kinas øverste lovgivende forsamling har godkjent den omstridte loven, som forbyr det Kina stempler som løsrivelsesbevegelser, statsfiendtlig virksomhet, terrorisme og samarbeid med fremmede makter, skriver South China Morning Post.

Loven kommer som et svar på de mange og til dels voldelige pro-demokratiske demonstrasjonene som har preget Hongkong det siste året.

Sikkerhetsloven trer umiddelbart i kraft fra onsdag 1. juli, og det er den mest radikale endringen i den delvis selvstyrte regionen siden Storbritannia overførte området til Kina i 1997, skriver Reuters.

Vil ikke kommentere

Motstandere frykter at loven vil ødelegge den politiske friheten og svekke Hongkongs selvråderett fordi lignende lover er brukt til å slå ned på politisk motstand på fastlandet.

Hongkongs 7,5 millioner innbygger har ennå ikke sett innholdet i loven, og Hongkongs leder Carrie Lam nektet på sin ukentlige pressekonferanse tirsdag å kommentere saken fordi møtene i Beijing fremdeles pågikk.

Kina satte de folkevalgte i Hongkong på sidelinjen da de innførte den nye sikkerhetsloven, som ble signert bare seks uker etter at den ble kunngjort.

Trekker seg

Menneskerettighetsgrupper, mange vestlige land og FN har uttrykt bekymring for loven.

Like etter at den ble vedtatt, sa Hongkong-aktivisten Joshua Wong at han trekker seg som leder for demokratigruppen Demosisto. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Wong sier han kommer til å bli et mål når den nye sikkerhetsloven trer i kraft.

Regjeringen i Taiwan fordømmer lovendringen på det sterkeste.

Fjerner unik status

Handelsminister Wilbur Ross sa mandag kveld at USA trekker tilbake Hongkongs unike status og slutter å behandle Hongkong annerledes enn Kina i handelssammenheng. USA peker i en uttalelse på Kinas beslutning om å innføre nye sikkerhetslover i Hongkong.

– Risikoen for at sensitiv amerikansk teknologi kan havne i hendene på det kinesiske militæret eller sikkerhetsdepartementet har økt, samtidig som krenkingen av områdets selvråderett fortsetter. Dette er en risiko USA nekter å akseptere og har ført til en tilbakekallelse av Hongkongs særskilte status, sier Ross.

President Donald Trump varslet i slutten av mai at han innledet prosessen som vil føre til at Hongkong mister sin særskilte status i handelsforbindelser med USA.

Handelsdepartementet slutter nå å behandle Hongkong fordelaktig i saker som gjelder eksportlisenser og vurderer også andre tiltak, samtidig som USA oppfordrer Kina om å endre kurs.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.