Tapet i verdien av den norske krona mot amerikanske dollar kan gi en kraftig valutasmell på innkjøpene av de nye F-35-jagerflyene Norge skal få levert i år.
I tråd med avtalen skal Norge også i år få levert seks nye jagerfly av typen F-35. Tre er allerede levert og tre skal leveres til høsten, skriver Aftenposten. Da har Norge mottatt 28 av totalt 52 nye fly som skal erstatte dagens F-16.
Økt dollarkurs
Da flykjøpet ble bestemt ble det lagt en dollarkurs på 6,47 kroner til grunn. Dette er siden blitt justert og for 2020 ble en kurs på 7,87 kroner beregnet.
Under perioden under koronautbruddet, hvor også oljeprisen har ligget historisk lavt, er imidlertid dollarkursen vært rekordhøy målt mot norske kroner. I mai har den ligget på mellom 10 og 10,50 kroner.
Finansanalytikere tror den høye kursen vil holde seg lenge framover.
Må selv dekke
Ifølge Forsvarets Forum kan prisen på årets seks fly komme til å stige fra 4,3 til 4,8 milliarder kroner. Dette er trolig en kostnad som Forsvaret selv må dekke inn, sier tidligere økonomisjef Espen Amundsen til bladet. Dermed kan den svekkede krona og økte dollarkursen få konsekvenser for annen aktivitet og innkjøp i Forsvaret.
– Økt dollarkurs vil gjøre handlingsrommet mindre, så da spørs det hva man har råd til når regnskapene skal gjøres opp, sier Amundsen.
Opprinnelig skulle hvert av F-35-flyene koste 114 millioner dollar, men prisen er nå 80 millioner ettersom det produseres flere fly per bestilling til landene som er med på prosjektet.
(©NTB)
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.
1 comments
Marinemann77
05/06/2020 at 17:41
Kjedelig at dette skjer, men det er ikke mye vi får gjort med det.
Håper bare at ikke noen imbesiler bruker dette som argument for å kutte i innkjøpet.