NorgeKriselager av mat til 12.857 personer i én uke

NTB23/04/202042 min
Vestfossen 20200330. Det er lurt  ha et beredskapslager med basismat hjemme, i tilfelle noe uforutsett skulle inntreffe. Foto: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX
IKKE SLIK: Dette er det ordinære spedisjonslageret til Asko i Norgesgruppen i Oslo. Dette leverer løpende varer til matbutikker i hele Østlandsområdet. Men det er ikke et kriselager. Det eneste kriselageret av mat som Norge har, vil kunne gi mat til under 13.000 innbyggere i en knapp uke, erkjenner regjeringen nå. Illustrasjonsfoto: TORE BEKKEN/ASKO/NTB SCANPIX

Norges kriselager gir mat til under 13.000 innbyggere i en uke. Senterpartiet mener regjeringen har tegnet et galt bilde av matberedskapen.

I et skriftlig svar til Geir Pollestad (Sp) i Stortinget opplyser næringsminister Iselin Nybø (V) at det som er på lager av hermetisk eller frysetørret mat dekker kaloribehovet for om lag 30.000 personer i tre dager. Det tilsvarer mat til 12.857 personer i en uke, skriver Stavanger Aftenblad.

— Bare smuler

– Norge har et lager av litt smuler, og så gir de inntrykk av – og dette er det verste – av at det er beredskapslagre for mat til befolkningen. Dette er ille, sier Pollestad til avisen.

Han mener regjeringen må bygge opp igjen lagrene, men næringsministeren svarer at Pollestad har en for snever definisjon av matberedskap.

– Nødlagrene Pollestad etterspør, er av svært begrenset omfang og ment til å hjelpe i helt akutte problemer for spesielt utsatte deler av befolkningen, skriver Nybø i et svar til Aftenbladet.

Hun understreker at lageret ikke er representativt for matvareberedskapen i Norge.

– Det aller viktigste elementet i matvareberedskapen vår i dag er de velfungerende logistikksystemene i dagligvarebransjen som normalt sørger for varer og tjenester, sier hun.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

4 comments

 • Rune Lye

  23/04/2020 at 07:25

  Verden i dag er som en bonde , som blir tvunget til å sette poteter på ett jord stykke hvert eneste år, uten att jorden blir hevdet eller får hvile for å samle næring, til slutt går det ikke lenger og da tar de like godt så potetene fra bonden .
  Om ikke alt for lenge kommer det en stor mat vare krise i verden og oljefondet blir sansynlig vis til liten hjelp.

  Reply

  • Rune Lye

   23/04/2020 at 09:06

   Anbefaler alle å kjøpe inn mat lager , med mat som har lang holdbarhet , for å kunne brødfø hver person i husstanden i minst 1 måned.

   Reply

 • Christian

  23/04/2020 at 19:07

  All respekt til aldrimer.no, men bildet i denne saken fra Asko sitt lager er ikke lagret. Dette er kun en utkjøringsrampe i Vestby. Det totale lagret for Oslo regionen er på ca 100.000 kvm. Asko alene har ca 360.000 kvm med lager rundt om i landet. Husk også at vi i tilegg har 2 andre store distributører av mat her i landet, Rema og Coop. Er ikke kritisk til artikkelen, men bruk av illustrasjon.

  Reply

 • Leif larsen

  23/04/2020 at 19:43

  Politikere har i 30 år arbeidet målbevisst med å bygge ned beredskapslager gjennom fylkesmennene landet over.Dette har pågått samtidig som Forsvaret med HV har blitt kuttet til til under minimum. Når menigmann og soldat har protestert, har de samme politikeren gitt skylde på Forsvarets øverste ledelse.De fleste vet at det er politikerene som styrer forsvarsledelsen.

  Reply

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.