USAKritiserer EU for å ikke stanse våpensmugling

NTB17/07/20203 min

USA kritiserer EUs operasjon for å stanse våpenforsyninger til de krigførende partene i Libya. En toppdiplomat kaller opplegget useriøst.

EUs Operasjon Irini ble satt i gang for å håndheve FNs forbud mot å selge våpen til det nordafrikanske landet. Sist måned førte denne operasjonen til en hendelse til sjøs mellom Frankrike og Tyrkia.

Nå blander en amerikansk toppdiplomat seg inn i den betente striden. David Schenker er Midtøsten-ekspert i amerikansk UD, og han er av den oppfatning at EU kun ser ut til å stanse våpenlaster fra Tyrkia.

Bør sjekke alle

– Hvis de mente alvor, kunne de i det minste gå etter alle parter i konflikten som bryter embargoen. Det er beklagelig slik det er nå. De kunne gjort mye mer, sier Schenker.

Han savner spesielt at EU griper inn overfor Wagnergruppen, en lyssky russisk leiesoldatenhet, som er beskyldt for å støtte den libyske opprøreren Khalifa Haftar.

– Kanskje EU er redd for reaksjoner fra Russland, men hvis de ikke skal spille en mer robust rolle, vil dette dra ut i det uendelige, sier Schenker.

Mange aktører

Tyrkia er den fremste støttespilleren til den FN-støttede nasjonale samlingsregjeringen som i det siste har lyktes på slagmarken i å presse tilbake Haftar. Blant hans tilhengere er land som Egypt, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia, så de regionale aktørene i Midtøsten spiller på hver sin side i Libya.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu klager over at EU ikke gjøre noe for å stanse andre lands våpenleveranser og trekker fram angivelige franske forsendelser til Haftar. Franske myndigheter avviser dette på det sterkeste, men det er en utbredt oppfatning av Frankrike foretrekker generalen og dermed kommer i klammeri med Tyrkia.

Frankrike reagerte i forrige måned rasende på at et fransk skip på kontrolloppdrag var blitt «låst» på radar av en tyrkisk fregatt, et ledd i en ildgivningsprosedyre.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.