
IKKE PÅ VENT: Hæren og landmakten står ikke på vent, mener forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Statsråden besøkte tirsdag Army Summit 2018. Her under en pause på Akershus festning, pratende med norske journalister. En av statsrådens livvakter til venstre. Foto: KJETIL STORMARK/ALDRIMER.NO
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen mener det er helt feil at landmakten står på vent. Statsråden slår fast at det nå kjøpes inn reservedeler og gjøres et arbeid for å skru sammen norske stridsvogner, slik at disse skal kunne være i drift fram til 2025 eller lenger.
Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no
Kritikere av regjeringens forsvarspolitikk og prioriteringer peker på at viktige avklaringer for framtidens landmakt gjenstår, to år inne i gjeldende langtidsplan for Forsvaret i perioden 2017-2020.
— En misforståelse
Men forsvarsministeren avviser at regjeringens troverdighet står på spill, selv om det vanket flere kritiske spørsmål da han tirsdag besøkte Army Summit 2018, Hærens årlige fagdag.
Les mer: His way or the army way?
— Det er en misforståelse at landmakten står på vent. Det aller meste av det vi la fram i landmaktproposisjonen er vedtatt og vi er i gang med å implementere det. Vi flytter landmakt opp til Finnmark, vi har endret verneplikten, vi gjør store investeringer. De som hevder at landmakten er i en sovepose, de tar feil, svarer Frank Bakke-Jensen.
Men fortsatt mangler Hæren nye stridsvogner. De gamle Leopard 2A4-stridsvognene til Hæren er 40 år gamle og mange er overhodet ikke operative.
Etter tidligere anskaffelsesplaner skulle nye stridsvogner allerede ha vært på plass for Leo 2-vognene, som har en levetid som tidligere er blitt oppgitt å vare fram til 2020.
Men nå ser regjeringen for seg å jobbe med en ny anskaffelsesprosess helt fram til 2025. Fra da og de neste årene skal det kjøpes nye stridsvogner.
Ville ikke gi resultat
— Vi er i gang med en anskaffelsesprosess for å anskaffe nye stridsvogner, sier Bakke-Jensen.
— Men det har man jo vært i ganske mange år nå? Nå venter man jo på beslutningen? Hæren trenger nye stridsvogner i går?
— Det er også feil. Den landmaktproposisjonen vi la fram i fjor og det arbeidet som ble nedlagt i forkant av denne viste jo med all mulig tydelighet at det programmet vi var inne i da ville ikke gi oss stridsvogner med en slik kapasitet at det ville ta oss inn i framtiden. Derfor har vi gått i gang med et nytt arbeid. Den jobben er vi i gang med. Vi har startet en ordinær anskaffelsesprosess, skaffer oss overblikk over hva som er tilgjengelig og hva vi trenger, svarer statsråden og legger til:
— Vi har også satt det inn i investeringsplanen vår, og fastsatt at dette kan vi investere i fra 2025 og framover.
Krafttak i Hæren
Statsråden fastslår at Forsvaret nå gjennomfører et praktisk skippertak for å sørge for at flere av Hærens aldrende stridsvogner blir operative. En del av denne satsingen er betydelige innkjøp av flere reservedeler til stridsvognene, noe som tidligere ble satt på vent på grunn av diskusjonene om hvorvidt de gamle vognene skulle erstattes av nye.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

KJØPER RESERVEDELER: Det kjøpes nå inn betydelig flere reservedeler til 40 år gamle norske Leopard 2 A4 stridsvognene i Hæren. I tillegg gjøres det en jobb med å skru sammen og gjøre flere stridsvogner operative, opplyser forsvarsministeren. Her reparasjon og vedlikehold på beltet til en norsk Leopard 2A4 fra Panserbataljonen i Brigade Nord under vinterøvelsen Cold Response 2016. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD/FORSVARET
— Vi bruker betydelige midler på å holde det rullende det vi har av materiell i dag. Vi er ikke uten stridsvogner i dag, sier Bakke-Jensen.
— Dere kjøper inn en god del flere reservedeler nå?
— Ja, og det skrus sammen det materiellet vi har i dag, påpeker Bakke-Jensen.
Kritisk til opposisjonen
— Er regjeringen åpen for å forsere stridsvognsanskaffelsen dersom Stortinget er pågående nok?
— Ja. Men litt av problematikken rundt dette spørsmålet er jo at det er veldig mange som har sagt at de skal forsere stridsvognskjøp. Men de sier ikke noe om hva vi da i så fall skal ta ut. Det er jo ikke sånn at vi har låst inn pengene. Vi er i gang med ganske store investeringsprogram på andre felt. Jeg har ikke hørt noen som har tatt til orde for å ta ut noe av planen eller bremse deler av planen, svarer statsråden.
— Men da langtidsplanen ble behandlet i Stortinget i 2016, økte jo den totale rammen som en konsekvens av det?
— Jada. Vi har økt LTP-rammen i hvert eneste budsjett. Både i henhold til planen, men også mer enn det. Men som sagt, vi følger en plan og vi gjør store investeringer, også i landmakten, sier Bakke-Jensen. Og føyer til:
— Det er betydelige summer vi skal investere framover. Dette er ikke hyllevare.
— Men det er jo noen som mener at rammen bør bli større og at det kan plusses på? At det ikke nødvendigvis må kuttes noe annet for å få råd til stridsvogner?
— Det er viktig at vi gjør de riktige investeringene. Det anskaffelsesløpet er vi i gang med nå. Vi må spørre hva som finnes og hva som kan være fornuftig å kjøpe? Det tror jeg faktisk er en god plan, svarer Bakke-Jensen.
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.