VerdenLøslatte Taliban-krigere truer med å kjempe videre

NTB14/06/20205 min

Afghanistan har de siste ukene løslatt flere tusen Taliban-krigere i håp om å lokke opprørerne til forhandlingsbordet. Et sjansespill, advarer enkelte.

Flere av Taliban-krigerne som er løslatt etter år bak murene, truer med å gripe til våpen igjen og gjenoppta krigføringen mot afghanske regjeringsstyrker og deres utenlandske støttespillere.

– Dersom amerikanerne ikke trekker seg ut, vil vi fortsette vår hellige krig. De har drept mange afghanere i sine operasjoner, sier Mohamed Daud, som ble løslatt fra Bagram-fengselet nord for Kabul nylig.

– Vi vil ikke lenger ha utenlandske styrker i landet vårt, sier 28-åringen, før han setter seg inn i bilen som skal bringe ham tilbake til landsbyen i Faryab-provinsen der han ble tatt til fange av amerikanske styrker for ni år siden.

I lomma har Daud 600 kroner i lokal valuta, det samme som alle de løslatte fangene får fra afghanske myndigheter.

Tomt løfte

I henhold til en avtale som ble forhandlet fram mellom Taliban og USA og undertegnet i februar, må afghanske myndigheter løslate 5.000 opprørere før det kan bli snakk om fredsforhandlinger.

3.000 Taliban-fanger er hittil løslatt, og blant dem er det ifølge sikkerhetskilder både bombemakere og fremmedkrigere.

Taliban skal på sin side løslate 1.000 afghanske regjeringssoldater og politifolk, og 750 er nå sluppet fri.

Før Taliban-krigerne blir løslatt må de skrive under på at de aldri vil ta opp våpen igjen, men dette løftet synes å være lite verdt.

Ifølge en av opprørsgruppens ledere i Pakistan er det ingen tvil om at de løslatte krigerne vil bli sendt tilbake til fronten i Afghanistan.

– Dette er en pågående hellig krig og den vil fortsette helt til vi kommer fram til en eller annen form for avtale med regjeringen i Kabul, sier han.

Avviser trussel

Talibans politiske talsmann Suhail Shaheen avviser imidlertid dette og sier at gruppen har nok av både aktive soldater og reservister.

– Vi trenger ikke flere på slagmarken. Nå innleder vi forhandlinger, sier Shaheen.

Det er ikke kjent hvor mange krigere Taliban har i sine rekker, men eksperter anslår at det er snakk om mellom 50.000 og 100.000.

Flere av de løslatte Taliban-krigerne legger ikke skjul på hva de mener om de amerikanske styrkene i landet, men i avtalen som er inngått med USA er de midlertidig fredet mot at de trekkes ut av landet innen april neste år.

Misliker

Angrepene mot afghanske regjeringsstyrker kommer imidlertid til å fortsette helt til det er oppnådd enighet om våpenhvile eller en fredsavtale, understrekes det fra Talibans side.

Afghanske ledere misliker avtalen som USA inngikk med opprørerne, ikke minst avtalen om fangeløslatelse som president Ashraf Ghani lenge nektet å etterkomme.

– Det er de såkalte hjernene blant dem som bekymrer oss, sier en sikkerhetskilde, som hevder at flere av de løslatte fangene alt er aktivt stridende.

Bevis på seier

Taliban-ledelsen legger ikke skjul på at de ser på avtalen med USA som et bevis på at de er i ferd med å gå seirende ut av krigen.

President Donald Trump har gjort det klart at USAs lengste krig noensinne går mot slutten, og selv om selv om forhandlingene med regjeringen i Kabul ikke skulle føre fram, regner Taliban med å gå seirende ut.

– Politikk og forhandlinger innebærer ikke at vi legger spørsmålet om jihad til side og at vi ikke lenger vil styrke og utvikle vår militære kapasitet, sa Talibans nestleder Sirajuddin Haqqani nylig.

Vinner uansett

Når USA etter nærmere 20 år trekker seg ut av Afghanistan mister ikke regimet i Kabul bare sin viktigste militære støttespiller, men også sin største økonomiske bidragsyter.

Få tror det vil overleve uten amerikanerne i ryggen eller en avtale om maktdeling med Taliban, som i dag kontrollerer omtrent halvparten av landet og framstår som sterkere enn noensinne.

– Disse samtalene bringer større håp om en varig våpenhvile enn noen av de tidligere forsøkene, sier Andrew Watkins i tankesmia International Crisis Group.

– For å redusere faren for at de skal mislykkes, bør de innledes snarest, mener han.

Noen dato for når partene setter seg ved forhandlingsbordet, er imidlertid ikke fastsatt.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.