NorgeMener E-tjenesten følger loven

Etterretningstjenestens krest. Foto: TORGEIR HAUGAARD/FORSVARET
UFORSONLIG PENSJONSSTRID: Etterretningstjenesten følger bare loven og regler gitt av myndighetene, insisterer Forsvaret. Den uforsonlige pensjonsstriden rundt sjøfolk som arbeider ombord i E-tjenestens skip FS Marjata og FS Eger havner nå i retten. Her ligger FS Marjata til kai i Kirkenes. Foto: THOMAS NILSEN/BARENTSOBSERVER

Forsvaret avviser at Etterretningstjenesten bryter loven og lokale avtaler når sjøfolk ombord i FS Marjata og FS Eger tvinges til å bli pensjonister ved fylte 63 år.

kjetil@aldrimer.no

Flere nåværende og tidligere ansatte i E-tjenesten reagerer sterkt og har rettet krav mot arbeidsgiveren. Flere fagforbund mener at E-tjenesten lovstridig har endret avtaler og tidligere forutsetninger for tjenestetiden for driftsmannskapene ombord i fartøyene.

Den uforsonlige pensjonsstriden havner nå i retten, skrev Aldrimer.no mandag.

Les mer: Tvinger E-ansatte til å bli pensjonister

Les mer: E-tjenesten får hard kritikk

Les mer: — Det groveste bruddet på stillingsvernet jeg har sett

— Sjef E har ansvaret

«Eier- og rederansvaret for Etterretningstjenestens fartøyer ligger hos sjef Etterretningstjenesten. Mannskapet er arbeidstakere med medlemskap i Statens pensjonskasse», skriver talsperson for Forsvaret, orlogskaptein Thomas Gjesdal, i en e-post til Aldrimer.no. Han gjør det klart at Forsvaret dermed mener at mannskapet er å betrakte som «overenskomstlønte sjøfolk».

Dette bestrides imidlertid av mange av de ansatte og deres fagforeningsrepresentanter, som påpeker at fartøydriften i 1995 ble satt ut til et eget selskap som ble organisert som et sivilt rederi, og der de ansatte har fått sivile arbeidskontrakter bygd på maler fra Sjøfartsdirektoratet. Fagforeningene mener dermed at det er Skipsarbeiderloven som kommer til anvendelse, og at E-tjenesten ikke har rett til å innføre særaldersgrenser for mannskapene. Og dersom retten skulle komme fram til at personellet likevel omfattes av aldersgrenseloven, avviser fagforeningsrepresentantene at tjenesten ombord i FS Marjata og FS Eger er så krevende at særaldersgrenser kan innføres.

E-tjenesten uenig

Men det er ikke Etterretningstjenesten enig i.

TALSPERSON: Orlogskaptein Thomas Gjesdal. Foto: FORSVARET

«Aldersgrensene er regulert i lov om aldersgrenser for offentlige tjenestemenn m.fl. (aldersgrenseloven) av 21. desember 1956 nr. 1. Den alminnelige aldersgrensen er 70 år, men det kan fastsettes lavere aldersgrenser (særaldersgrenser), jf. aldersgrenseloven § 2 bokstav a eller b. Særaldersgrenser skyldes gjerne at stillingene har blitt vurdert til å medføre uvanlig fysisk eller psykisk belastning for den ansatte, eller at tjenesten stiller spesielle krav til fysiske eller psykiske egenskaper. For overenskomstlønte sjøfolk med medlemskap i Statens pensjonskasse er det fastsatt at aldersgrensen er 63 år», skriver Forsvarets talsmann Thomas Gjesdal i e-posten. Han legger til:

«Oversikt over aldersgrensene som er vedtatt, fremgår av Kommunal- og moderniseringsdepartementets oversikt «Aldersgrensene i staten og aldersgrensene for øvrige medlemmer av Statens pensjonskasse»».

— Kjent for mannskapet

Gjesdal oppgir at særaldersgrensen for overenskomstlønte sjøfolk med medlemskap i Statens pensjonskasse har vært 63 år siden 1. januar 1999.

«Dette er kjent for mannskapet. Da særaldersgrensen ble fastsatt til 63 år, ble det samtidig besluttet at de som hadde mindre enn 10 år igjen til tidligere aldersgrense på 70 år pr 01.01.1999, kunne velge å ha aldersgrense 63 år. Denne valgmuligheten mellom å stå til aldersgrense 70 år eller gå av på den vedtatte særaldersgrensen på 63 år, var således en overgangsordning som gjaldt frem til 31.12.2008», skriver orlogskapteinen. Han påpeker at etter aldersgrenselovens § 2 andre ledd plikter arbeidstakere å fratre ved første månedsskifte etter at aldersgrensen for stillingen er nådd.

«Etterretningstjenesten har således ikke selv innført noen særaldersgrense eller endret praksis rundt fratreden ved aldersgrensen, men følger de lover og aldersgrenser som er vedtatt av myndighetene», understreker talsmannen.

Motstrid

Dette står imidlertid i motstrid til opplysninger i et internt notat fra E-tjenesten som Aldrimer.no omtalte tirsdag, der det fremgikk at ledelsen i driften av FS Marjata og FS Eger høsten 2018 lette etter muligheter til å kvitte seg med en av kapteinene.

Løsningen ble å stramme inn praksisen for hvor lenge sjøfolkene fikk lov til å tjenestegjøre ombord.

Les mer: E-tjenesten ville kvitte seg med en kaptein

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.