USAMener Trump nører opp under vold

NTB01/09/20204 min

Joe Biden fordømmer volden under demonstrasjonene i USA den siste tiden, men legger skylden på Donald Trump for polariseringen han mener har utløst volden.

– Han vil ikke belyse saker, han vil øke temperaturen, og han nører opp under vold i byene våre, sa Demokratenes presidentkandidat Joe Biden om president Donald Trump i sin tale i Pittsburgh mandag.

Biden gikk samtidig hardt ut mot dem som har vært voldelige, stiftet branner og plyndret under demonstrasjonene.

– Det er ulovlig, rett og slett. Og de som gjør det, burde bli straffeforfulgt, sa han.

– Vi må bygge

– Vi må ikke sette fyr på ting. Vi må bygge, sa Biden fra talerstolen.

Presidentkandidaten fastslo at en president skal fortelle sannheten, være oppriktig og lede, ikke fyre opp stemningen.

Biden sa at Trump har sviktet på alle disse områdene i forbindelse med demonstrasjonene som har herjet USA siden George Floyd døde i Minneapolis i slutten av mai.

Trump har gjentatte ganger den siste tiden kritisert Biden på knallhardt vis, noe Biden svarte på i mandagens tale.

– Spør deg selv: Ser jeg ut som en radikal sosialist som er svak for folk som lager opptøyer? Men i stedet er det han som går for kaos og vold og prøver å skremme USA, sa Biden.

Mer bråk etter skyting

I Kenosha i Wisconsin har det denne helgen vært store demonstrasjoner etter at afrikanskamerikanske Jacob Blake ble skutt og alvorlig såret av politiet. To demonstranter ble skutt og drept under demonstrasjonene, og det var også omfattende plyndring.

En Trump-støttespiller ble skutt under en demonstrasjon i Portland i Oregon, noe som gjorde at Trump på Twitter anklaget Biden for å ikke ta avstand fra dem som drev med opptøyer.

– Jeg tar ansvar fra all vold, enten den kommer fra venstre eller høyre, sa Biden i en uttalelse forrige uke.

Skal reise mer

Med talen i Pittsburgh går Biden inn i en ny fase i valgkampen der han skal reise mer enn han har gjort til nå.

Tidligere har Biden brukt mye tid på å fremme budskapet om at Trump har håndtert koronakrisen på uansvarlig vis. Den siste tiden har han imidlertid begynt å gå bredere ut, med et mål om å overbevise amerikanere om at USA vil bli mer utrygt dersom Trump får fire nye år.

Trumps fastslo på Republikanernes landsmøte forrige uke at han er det eneste valget for velgere som vil ha «lov og orden».

Biden viste også til hvordan Obama-administrasjonen, da han selv var visepresident, fikk økonomien på fote igjen etter den økonomiske kollapsen i 2009. Han gikk også hardt ut mot republikanske anklager om at han setter jobber i energisektoren i fare.

– Jeg skal ikke forby fracking, uansett hvor mange ganger Donald Trump juger om meg, sa han.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.