RusslandFFI advarer om private militære selskaper

Erik Hattrem15/11/20185 min
En rapport legger frem en bekymring for at norske myndigheter ikke er forberedt på hvordan de skal håndtere en inngripen av russuske private militære sikkerhetsselskaper på norsk jord. Foto: SRB GROUP

Russiske private militære sikkerhetsselskaper er blitt storindustri. Norge bør være forberedt, slår forskningsrapport fra Forsvarets Forskningsinstitutt fast.

Av ERIK HATTREM / post@aldrimer.no

Det russiske private militære sikkerhetsselskapet Wagner er en velkjente operatør i tjeneste for den syriske diktatoren Bashar al-Assad. Amerikanske Blackwater ble verdenskjent etter massakren av irakiske sivile i 2007. Nå har forskerne Tor Bukkvoll og Åse Gilje Østensen laget en rapport for Forsvarets forskningsinstitutt og sett på hvordan Norge og Europas sikkerhet kan trues ved bruk av slike selskaper.

I rapporten skriver de at private militære sikkerhetsselskaper . . .

Denne artikkelen er for abonnenter

Bli abonnent og få tilgang til mer innhold og eksklusive artikler!

Årsabonnement: Kr. 1940,-

Årsabonnement veteraner: Kr. 1164,- (NB: Må brukes sammen med rabattkode. Ta kontakt på abonnement@aldrimer.no dersom du ikke har)

Halvårsabonnement: Kr. 1040,-

Kvartalsabonnement: Kr. 539,-

Månedsabonnement: Kr. 199,-

Årsabonnement bedrifter/inst: Kr. 5999,- (inntil fem samtidige brukere)

Årsabonnement biblioteker: Kr. 4999,- (inntil fem samtidige brukere)

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Erik Hattrem

Erik Hattrem er journalist med organisert kriminalitet, sikkerhet og forsvarsstoff som spesialområde. Han har tidligere jobbet for Dagbladet og NRK. Hattrem har dekket organiserte banders virksomhet i Norge, 22.juli-saken, forsvarsstoff og offentlig beredskap, terrorisme og utenriksstoff fra konfliktområder.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.