Å spre falske nyheter om koronaviruset på sosiale medier kan være en fare for det norske demokratiet. Det mener Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).
I sin nye risikorapport for 2020 peker NSM på at å spre desinformasjon kan bidra til å destabilisere Norge i den sårbare situasjonen landet nå er i.
— Tenk deg om
– Ikke tro på alt som blir delt i sosiale medier om covid-19-pandemien, og tenk deg om før du sprer ubekreftet informasjon videre, sier justisminister Monica Mæland (H) til NRK.
Mæland mener at koronapandemien kan bli utnyttet av såkalte påvirkningsoperasjoner som har som mål å undergrave tilliten til myndighetene, skape sterke motsetninger i befolkningen og prøve å påvirke nasjonale eller internasjonale avgjørelser.
(©NTB)
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.
One comment
Frank ikjeekte
18/04/2020 at 12:40
Koronaviruset & kaoset som følger er åpenbart en katalyse for diverse interesser å spre ulike narrative. Vi hadde vært bedre rustet som et samfunn hvis Norske interesser ikke var så tett knyttet til en del av disse fortellingene.
Det har gått flere propagandaaksjoner gjennom nordisk media som er godt dokumenterte forfalskninger, iscenesatte hendelser & lignende. Uten at det eksisterer en plattform i Norge der disse sakene kan bli belyst & formidlet offentlig slik at vi kan opprettholde en standard for kommunikasjon. Vi har tilsynelatende tillatt denne svakheten i samfunnet vårt. Jeg kan tenke på 4-5 konkrete hendelser siden 2010 som har blitt propagandert i Norske medier. Alt fra falske angrep til iscenesatte bilder som pryder forsidene på papiravisene. Godt dokumenterte forfalskninger som ikke blir diskutert eller satt i perspektiv.
Vi har skapt dette makt-vakuumet bevist. Det er ikke på grunn av gratis blog hosting eller clickb8 økonomien. I motsetning til FHI så mener jeg at vi ikke skal bevist undervurdere borgerne sine avgjørelser i møte med kompleks tematikk.
Skal vi bli kvitt en del av møkka som florerer på sosiale medier så trenger vi enighet om virkemidlene som er tillatt i kommunikasjon. Det er flere av doktrinene i strategisk kommunikasjon som påvirker samfunnet negativt & stiller oss svake i møte med utenlandsk påvirkning. Dette burde være åpenbart for alle som har fulgt med på informasjons krigene.
Fortsetter samfunnet å lene seg på maskin læring til å detektere falske narrative, fakta sjekker til å rangere sannhet & autoritære institusjoner til å formidle, vil vi tape den lille kontrollen over zeitgeistet vi fortsatt erververer lokalt & rive hverandre i klærne til vi står nakne i møte med virkeligheten.