
Klokken 12 i dag legger regjeringen fram den nye langtidsplanen for Forsvaret.
kjetil@aldrimer.no
Det er knyttet stor spenning til fremleggelsen av den nye langtidsplanen (LTP), som skal gjelde for den neste fireårsperioden. Planen vil gi svar på hva slags budsjettrammer regjeringen ønsker å gi Forsvaret og hva slags innretning Forsvaret skal ha.
2-prosentmålet
Et sentralt spørsmål har tidligere vært om Norge gjør nok for å nå 2-prosentmålet i NATO. I 2014 besluttet NATOs medlemsland i fellesskap at de nasjonale forsvarsbudsjettene skulle heves til minst 2 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) innen 2024.
Da statsbudsjettet for inneværende år ble lagt fram i oktober, slo forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) fast at for lavt innrapporterte pensjonsutgifter gjorde at Norge faktisk brukte 1,8 prosent av BNP til forsvarsformål. Ikke 1,7 prosent, slik som tidligere antatt.
Nå kan regjeringen få ytterligere drahjelp av corona-krisen, underlig nok.
Nedjustert BNP-anslag
Det internasjonale pengefondet IMF la tirsdag denne uken fram prognoser som viser at Norges BNP vil krympe med 6,3 prosent i 2020.
Det kan bety at Norge i realiteten når 2-prosentmålet allerede i år, uten at regjeringen har gjort noe som helst.
De svarene får vi kanskje når forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og statsminister Erna Solberg legger fram langtidsplanen klokken 12.
Det kan imidlertid bli litt mer krevende for regjeringen i 2021, gitt at IMF da anslår at Norges BNP igjen vil vokse med 2,9 prosent.
Tydelig råd
Da forsvarsminister Haakon Bruun-Hanssen la fram sitt fagmilitære råd 8. oktober i fjor, var admiralen tydelig på sine prioriteringer og anbefalinger, Han slo fast at utelukkende den mest ambisiøse anbefalingen i FMR-rapporten, alternativ A, ville gjøre Forsvaret faglig i stand til å utføre sitt oppdrag.
(Artikkelen fortsetter under grafikken.)

Les mer: Her er forsvarssjefens fagmilitære råd
Og det alternativet ville allerede den gang ha kostet langt mer enn 2 prosent av BNP. Spørsmålet nå, er om statsminister Erna Solberg følger forsvarssjefens anbefaling eller ikke.
SE FREMLEGGELSEN AV LTP HER: Regjeringens videooverføring
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.
Kjetil Stormark
Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.