
VIL HA SVAR: Ap ønsker at også den hittil mislykkede bergingsoperasjonen for å heve den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad skal granskes. Fregatten ligger i Hjeltefjorden i Hordaland, utenfor Stureterminalen, etter at fartøyet natt til 8. november i år kolliderte med et tankfartøy. Foto: JACOB ØSTHEIM/FORSVARET
Arbeiderpartiet foreslår en egen gransking av det mislykkede arbeidet med å berge fregatten Helge Ingstad.
Det opplyste stortingsrepresentant Martin Kolberg (Ap) i Stortinget tirsdag.
Forsøket på å berge fregatten etter at den gikk på grunn mislyktes, og fartøyet sank.
Egen undersøkelse
Kolberg påpeker at redningsarbeidet ikke er dekket av havarikommisjonens gransking av ulykken. Arbeiderpartiet foreslår derfor en egen undersøkelse av hva som gikk galt under forsøket på å berge fregatten etter at den gikk på grunn.
– Det kan være grunn til å frykte at skipet er tapt, sa Kolberg.
Han opplyste at Arbeiderpartiet er villig til å drøfte med regjeringen hvordan tapet av fregatten skal erstattes, men tilføyde:
– Etter vår oppfatning er det ikke riktig å finansiere slike tap på en slik måte at det skjuler kostnadene. Kostnadene må komme på bordet, sa Kolberg, og ba regjeringen komme tilbake til Stortinget med en sak om dette.
Regjeringen åpner i sin plattform for blant annet å kjøpe en erstatning for den forliste fregatten KNM Helge Ingstad til 4 milliarder – uten å føre utgiftene på det vanlige budsjettet.
SVs Audun Lysbakken etterlyser imidlertid regjeringens evne til å prioritere. Han foreslår å droppe seks av kampflyene Norge har planer om å kjøpe, og i stedet bruke pengene på ekstra kostnader etter havariet.
Vurderer ulike tiltak
Ifølge Aftenposten opplyste Bakke-Jensen i Stortinget at regjeringen vurderer ulike løsninger for å erstatte den kampkraften som er tapt gjennom havariet til KNM Helge Ingstad. En mulighet, ifølge statsråden, er at Norge henger seg på bestillinger som andre land for tiden gjør av enklere overflatefartøy enn de fregattene Norge i dag har.
Bakke-Jensen slo fast at det også kan bli aktuelt å kjøpe flere ubåter enn fire, som er planen etter den gjeldende langtidsplanen for Forvaret, og å reversere beslutningen om å avhende Sjøforsvarets seks Skjold-klasse korvetter.
Innleie av en eller flere fregatter utelukkes helt som en løsning, ifølge avisen.
Håper på start torsdag
Forsvaret håper å kunne starte hevingen av den havarerte fregatten Helge Ingstad torsdag denne uka, opplyser forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).
– Hevingsprosessen har tatt lengre tid enn planlagt. Været er den største utfordringen. For å gjennomføre hevingen trengs stabilt godt vær i en uke. Prognosen er at man nå ser for seg å starte arbeidet på torsdag, sa Bakke-Jensen da han redegjorde for havariet og redningsarbeidet i Stortinget tirsdag.
Først etter at fartøyet er hevet kan man vurdere om det kan repareres eller om det må kondemneres, opplyste statsråden.
Fregatten kolliderte med et tankskip i Hjeltefjorden 8. november.
Bakke-Jensen sier ulykken ikke medførte alvorlige personskader takket være god kriseledelse, en godt trent besetning og «noe hell».
– Det kunne gått mye verre enn det gjorde, sa Bakke-Jensen til Stortinget.
Forsvarsministeren understreket at det er Statens havarikommisjon og politiet som nå har ansvar for å undersøke hva som skjedde.
Berging: 0,5 mrd.
Den totale kostnaden for å berge fregatten KNM Helge Ingstad anslås å bli en halv milliard kroner, opplyser forsvarsministeren.
– Arbeidsomfang og samlet kostnad for heving og transport av Helge Ingstad, herunder sikring av miljøet i området, er preget av mange usikkerhetsfaktorer. Utgiftene til dette arbeidet er foreløpig anslått til vel en halv milliard kroner, sa Bakke-Jensen.
Han understrekte imidlertid at dette anslaget er foreløpig og svært usikkert.
– Jeg vil komme tilbake til Stortinget når beregningene er klarlagt og kvalitetssikret, sa Bakke-Jensen.
Hvorvidt fartøyet skal repareres eller erstattes, er fortsatt uklart. Ifølge forsvarsministeren er det uansett planlagt å redde og konservere materiell om bord i fregatten som kan gjenbrukes på de øvrige fregattene som er i drift.
(©NTB)
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.