NorgeOver 2000 HV-soldater må vente på trening

Lagførerkurs hos HV-16 på Setermoen 14. april 2016. Kurset er det første i kursrekken til Heimevernet. Her øves det på innvendig klarering av bygg. Foto: JONNY KARLSEN/FORSVARET
MANGLER UTSTYR: Det mangler personlig utstyr og bekledning innad i Forsvaret. Det fører til at 2000 HV-soldater ikke kan kalles inn for å få den treningen de skulle hatt i år. Her en HV-soldat som i oktober i fjor møtte til rekruttskolen og nettopp har fått utdelt sin personlige bekledning og utrustning (PBU) fra Agder og Rogaland heimevernsdistrikt 08. Foto: TORE ELLINGSEN/FORSVARET

Heimevernet mangler personlig bekledning og utrustning for 2000 soldater i HV-strukturen. Konsekvensen blir trolig at disse ikke får treningen de skulle hatt i 2021.

Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no

Det opplyser velinformerte forsvarskilder til Aldrimer.no. Årsaken er presset økonomi innad i Heimevernet og at Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) har problemer med å levere nødvendig utstyr.

Spesielt prekær skal mangelen være på feltstøvler og vester til HVs mannskaper.

Ikke personlig utstyr

Det er ikke alle soldatene i Heimevernet som har personlig bekledning og utrustning (PBU), herunder eget våpen. Spesielt soldater fra Heimevernets såkalte områdestruktur må kles opp og gis utstyr hver gang de skal inn til trening og øving.

Og nå er det manko på slikt utstyr.

Det bekrefter Heimevernet overfor Aldrimer.no.

Kommunikasjonssjef i HV, oberstløytnant Per Gunnar Grosberghaugen. Foto: FORSVARET

«Årsaken til leveranseutfordringene for PBU er at Forsvaret har lav beholdning på noen artikler. Dette vanskeliggjør komplette utleveringer», erkjenner Heimevernets kommunikasjonssjef, oberstløytnant Per Gunnar Grosberghaugen, i en e-post til Aldrimer.no.

Aldrimer.no skrev onsdag at det også er alvorlig ammunisjonsmangel internt i Heimevernet. Årsaken er at HV ikke har råd til å kjøpe mer ammunisjon over inneværende års budsjett.

Les mer: Alvorlig ammunisjonsmangel i Heimevernet

Mangler rammeavtaler

HVs kommunikasjonssjef erkjenner at en medvirkende årsak til situasjonen som er oppstått, også på utstyrsfronten, er en presset økonomi i Forsvaret.

Men det hjelper heller ikke at Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) har glemt å fornye rammeavtalene for innkjøp av utstyr som inngår i «PBU-satsene», som er begrepet Forsvaret benytter om et komplett sett med personlig bekledning og utrustning for en soldat. FLO har deretter foretatt hasteinnkjøp av utstyr utenom prosedyrene for offentlige anskaffelser, ved hjelp av en unntaksbestemmelse i EØS-regelverket som slår fast at en forenklet prosedyre kan benyttes hvis anskaffelsen «er uunnværlig for forsvarsformål».

Men, som Forsvarets Forum tidligere har avdekket, var trolig mange av disse anskaffelsene lovstridige og fikk kritikk av eksperter på offentlige anskaffelser.

Har ikke råd

«Årsaken til situasjonen er sammensatt. De viktigste grunnene er at økonomien ikke tillater bygging av store lagerbeholdninger og at det i en periode ikke har vært ønsket tilgang til forsyningskilder for PBU. Videre har koronasituasjonen medført forsinkelser i produksjon og leveranse av PBU-artikler», skriver HVs kommunikasjonssjef, Per Gunnar Grosberghaugen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

MANGE MÅ VENTE: Uten personlig bekledning og utrustning (PBU) kan ikke Heimevernets mannskaper øves. Her fra øvelse Heimdall 2017. Heimevernets område HV-16205 klargjør seg til å overflytte tropper med helikopter. Foto: KRISTIAN BERG/FORSVARET

— Kan det gjennomføres årlig trening for de mannskapene som ikke har komplette PBU-satser?

«Heimevernet kler opp sitt personell før de kalles inn til oppdrag og trening», svarer HV-talsmannen.

Opptatt av regelverket

Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) vil i en skriftlig kommentar til Aldrimer.no ikke ta selvkritikk for at flere viktige rammeavtaler for anskaffelser av PBU-utstyr utløp uten at disse ble fornyet.

«Det er for tiden for lav tilgang på enkeltartikler innenfor PBU, og pr nå i 2021 ligger omfanget av artikler med utfordringer på ca. 15 prosent av totalt antall artikler i PBU grunnsatser. Konsekvensen av dette er at det kan bli utfordrende å levere komplette satser til grenene for utlevering til soldatene i enkelte garnisoner. Vi har ikke signaler på at dette har gått ut over utdanning til soldatene», heter det i en uttalelse fra FLO, formidlet på e-post til Aldrimer.no fra pressevakten i Forsvarsdepartementet.

«FLO arbeider fortløpende for å håndtere utfordringene i levering av enkeltartikler, og er i dialog med grenene om dette. Alle innkjøp i Forsvaret skal gjøres i henhold til Lov om offentlige anskaffelser», heter det i uttalelsen.

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.