VerdenPalestinerne åpner for demilitarisert stat

NTB10/06/20202 min

Palestinerne legger nå fram sin egen fredsplan og foreslår at det opprettes en demilitarisert stat på Gazastripen og Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.

Det palestinske forslaget er et svar på den såkalte fredsplanen USAs president Donald Trump la fram i januar og som stort sett bare Israel har omfavnet.

Trumps plan gir blant annet Israel anledning til å annektere bosetningene som er opprettet i strid med Genèvekonvensjonen på den okkuperte Vestbredden.

Detaljene i det drøyt fire sider lange forslaget til fredsløsning som palestinerne la fram tirsdag, er ikke kjent, men ifølge palestinernes statsminister Mohammad Shtayyeh bygger det på folkeretten og vedtatte FN-resolusjoner.

Bytte av landområder

Planen åpner ifølge ham for å bytte mindre landområder med Israel. Dersom Israel vil beholde bosetningene de har etablert i okkuperte områder, må de overlate israelske områder på samme størrelse og til samme verdi til en framtidig palestinsk stat.

Palestinerne går med på at staten blir demilitarisert, men det er uklart om de også krever kontroll over grensene til naboland.

Den palestinske planen er ifølge Shtayyeh nå overlatt til den såkalte midtøstenkvartetten som består av FN, EU, USA og Russland.

Varsler annektering

Israelske myndigheter har ikke kommentert planen, men statsminister Benjamin Netanyahu har varslet at bosetningene og den frodige Jordandalen på Vestbredden vil bli annektert. Den prosessen starter ifølge Netanyahu alt 1. juli.

Shtayyeh kaller trusselen om annektering for «en eksistensiell trussel» som vil knuse palestinernes håp om en egen stat.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.