NordenPalme-saken: Politiet har drapsvåpenet

NTB09/06/20203 min

Ifølge Aftonbladet har den svenske regjeringen blitt orientert om at politiet har skytevåpenet som drepte statsminister Olof Palme.

Onsdag skal svensk påtalemyndighet kunngjøre om etterforskningen skal henlegges eller om det skal reises tiltale.

Etter det Aftonbladet erfarer, så har etterforskningsledelsen allerede orientert regjeringen om at de har drapsvåpenet.

Avisen siterer kilder i regjeringspartiet Socialdemokraterna.

Olof Palme ble skutt og drept på åpen gate 28. februar 1986.

Mulig død drapsmann

Det skal nå bare være timer igjen før mer enn 34 år med etterforskning skal gi verden svar. Sjefaktor Krister Petersson har tidligere sagt at han er optimistisk med tanke på å kunne presentere hvem som var ansvarlig for drapet på Palme, men ingen mistenkt er så langt navngitt.

Aftonbladet har tidligere meldt at gjerningsperson er død, og at det derfor ikke blir snakk om å tiltale noen for drapet.

Selv om det er en nå avdød person som presenteres, forventes det at påtalemyndigheten har tilstrekkelig bevis for å kunne reise tiltale, skulle det ha vært mulig å gjennomføre en rettssak.

Sørafrikansk tilknytning

Ifølge den britiske avisa The Guardian møtte de svenske Olof Palme-etterforskerne sørafrikansk etterretning 18. mars i Pretoria og fikk overlevert dokumenter med relevans for saken.

Det er uklart om saksdokumentene inneholder nye bevis, eller om det simpelthen dreier seg om å avslutte løse tråder i etterforskningen.

To hovedteorier i etterforskningen har vært at Palme ble skutt av en enslig drapsmann, muligens sint på Palmes sosialdemokratiske politikk, eller at den svenske statsministeren og apartheidmotstanderen var offer for et mer omfattende komplott som involverte det sørafrikanske apartheidregimet.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.