VerdenNord-Korea bryter kommunikasjon med Sør-Korea

NTB09/06/20203 min

Ledelsen i Nord-Korea vil kutte alle forbindelser med Sør-Korea på grunn av propaganda fra avhoppere, melder det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Det har ulmet mellom de to nabolandene i lengre tid, og tirsdag kom meldingen fra Nord-Korea om at landets ledelse ville kutte direkte kommunikasjonslinjer til Sør-Korea klokka 12.

Sør-Korea bekrefter at naboene ikke lenger svarer på oppringinger på de direkte linjene allerede før klokka 12.

De siste ukene har nordkoreanske avhoppere og andre aktivister sendt ballonger over grensen med flygeblader som kritiserer Nord-Korea og leder Kim Jong-uns atomplaner og brudd på menneskerettigheter.

Slike ballonger er ikke noe nytt og har tradisjonelt blitt sett på som en del av ytringsfriheten i Sør-Korea. Mengden sendt nordover skal imidlertid ha vært enorm i det siste, ifølge Nord-Korea, med rundt 500.000 flygeblader som kritiserer Kim Jong-un for å true med atomvåpen.

Truet med å droppe avtale

I forrige uke truet myndighetene i nord med å bryte kontakten hvis ikke sørkoreanske myndigheter sørget for å setter en stopper for aktiviteten, og Sør-Korea varslet forbud mot å sende flygeblader over grensen til Nord-Korea.

Kims søster, Kim Yo-jong, truet med å avslutte en avspenningsavtale og omtalte avhopperne som «avskum» som har forrådt sitt hjemland.

Beskjeden tirsdag morgen var at nordkoreanerne vil kutte av og stenge telefonlinjene helt mellom myndighetene i nord og sør. De er blitt opprettholdt via et felleskontor for landene. I tillegg vil alle andre kommunikasjonskanaler brytes fra klokka 12 tirsdag, ifølge KCNA.

Kan være påskudd

Forholdet mellom landene har vært anstrengt lenge, tross tre møter mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in i 2018. At forholdet mellom Sør-Koreas allierte USA og Nord-Korea har blitt dårligere, hjelper heller ikke.

Noen eksperter kommenterer nå at Nord-Korea bevisst ønsker å skape spenninger mellom landene for å styrke nasjonalt samhold i nord eller for å øke følelsen av provokasjon i møte med vedvarende sanksjoner mot landet.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.