Et overveldende flertall av russiske velgere har stemt for en grunnlovsreform som åpner for at Vladimir Putin kan sitte som president i ytterligere 16 år.
Med 90 prosent av stemmene talt opp, etter seks dager med stemmegivning, har 78 prosent støttet grunnlovsreformen.
Det er åpningen for at Putin kan stille til to nye perioder som president, som har fått mest oppmerksomhet. Men reformen forbyr også likekjønnet ekteskap, sikrer bedre pensjonsvilkår og skriver Gud inn i grunnloven.
Den 67 år gamle presidenten har sittet ved makten som president eller statsminister i to tiår, og Putin er dermed den lengstsittende presidenten i Russland eller Sovjetunionen siden Josef Stalin.
Kan sitte lenge
Presidentens inneværende periode utløper i 2024, men med endringene kan han stille til to nye perioder på seks år.
I sin siste tale til folket før stemmelokalene stengte, fastslo Putin at avstemningen dreier seg om «stabilitet, sikkerhet og velstand».
Grunnlovsreformen har allerede blitt banket gjennom i nasjonalforsamlingen, men Putin har hevdet at folkeavstemningen er avgjørende for å gi endringene legitimitet. Allerede kan kopier av grunnloven kjøpes i russiske bokhandler, selv om den ennå ikke er godkjent formelt.
Regjeringen har lagt alt til rette for å sikre flest mulig stemmer. Avstemningen begynte for en uke siden og ble avsluttet onsdag.
Talte til folket
Statlig TV viste onsdag bilder av Putin i sitt faste stemmelokale der han mottok en valgseddel av en valgmedarbeider som hadde på seg munnbind.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Putin, kledd i mørk dress og slips, brukte ikke noen form for beskyttelse.
Avstemningen skulle opprinnelig vært holdt 22. april, men ble utsatt som følge av koronapandemien.
Populistiske forslag
Det garanteres i grunnlovsreformen at minstelønnen skal være mulig å leve av og pensjoner skal økes i takt med inflasjonen.
(Artikkelen fortsetter under faktaboksen.)
FAKTA om de foreslåtte grunnlovsendringene i Russland
Russland har avholdt folkeavstemning om omfattende grunnlovsendringer. Med 99 prosent av stemmene talt opp, har 78 prosent støttet grunnlovsreformen. Avstemningen skulle opprinnelig vært holdt 22. april, men ble utsatt som følge av koronapandemien.
Dette er de viktigste punktene:
- Tellingen av Putins presidentperioder «nullstilles» slik at han kan gjenvelges for to nye seksårsperioder, noe som betyr at han kan bli sittende til 2036.
- Både presidentens og nasjonalforsamlingens makt styrkes.
- Presidenten kan oppløse nasjonalforsamlingen hvis denne avviser presidentens kandidat til statsministerembetet tre ganger på rad.
- Presidenten får større innflytelse over høyesterett og grunnlovsdomstolen.
- Statsrådet, et rådgivende organ som ikke må forveksles med regjeringen, gis reell makt.
- Som et ledd i sikringen av konservative verdier, blir Gud skrevet inn i grunnloven.
- Det fastslås at ekteskap skal være mellom en mann og en kvinne.
- Russisk status som offisielt språk, styrkes.
- Offentlige tjenestemenn kan ikke ha statsborgerskap eller oppholdstillatelse i et annet land.
- Det fastslås at Russland ikke kan gi fra seg noe territorium, og det blir forbudt å argumentere for at man bør gjøre dette. Dette retter seg primært mot internasjonale krav om at Russland må gi tilbake Krim-halvøya, som de annekterte fra Ukraina 2013, og mot Japans vedvarende krav på deler av Kurilene.
- Den «historiske sannheten» om Russlands rolle under andre verdenskrig beskyttes.
- Det fastslås at russisk lov har forrang framfor folkeretten.
- Det garanteres at minstelønnen skal være mulig å leve av og pensjoner skal økes i takt med inflasjonen.
- Påvirkningen av økonomisk aktivitet på miljøet skal reduseres og dyr skal behandles på en ansvarlig måte.
Kilde: AFP
– For oss pensjonister er det veldig viktig at de øker pensjonen vår hvert år, sa 79 år gamle Valentina Kungurtseva, som stemte i Vladivostok i Øst-Russland, til nyhetsbyrået AFP.
– Så lenge vi har en god president, vil livet være bra, la hun til.
Det fastslås også i forslaget at russisk lov har forrang framfor folkeretten.
Kritisk opposisjon
Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj oppfordret til boikott av avstemningen og har sagt at Putin bare ønsker å være president resten av livet.
– «Resultatene» de har kunngjort, er falske og en stor løgn. De har ingenting å gjøre med hva det russiske folket mener, sier Navalnyj.
Opposisjonen i Russland, svekket av undertrykkelse og manglende tilgang på statskontrollerte medier, har ikke klart å stable på beina en vellykket nei-kampanje.
20-åringen Sergej Goritsvetov, som avga sin stemme i St. Petersburg, sa at han ikke støtter reformen. Likevel sa han at han ikke tror det vil utgjøre noen forskjell.
– Jeg stemte mot, og jeg håper det vil være mange av oss, men jeg vet ikke om det vil forandre noe. Om ikke annet sa jeg hva jeg mente, sa han.
Golos, som er en uavhengig valgobservatørgruppe, har uttalt at de har mottatt hundrevis av klager på at ting ikke har gått riktig for seg, inkludert at folk har stemt flere ganger eller vært utsatt for press.
Ella Pamfilova, som leder landets valgkommisjon, har avvist påstandene.
(©NTB)
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.