NorgeRegjeringen må evaluere kriselovene

NTB22/04/20203 min

Koronakomiteen på Stortinget gir regjeringen klar beskjed om å komme tilbake med en evaluering av hele lovverket for krisehåndtering.

Det fremkommer i innstillingen om koronaloven som koronakomiteen på Stortinget avga mandag. Saken ble behandlet i plenum tirsdag.

– Hele komiteen peker på behovet for evaluering av hele lovverket for krisehåndtering, sier MDGs nasjonale talsperson Une Bastholm til NTB.

Hun sitter i den særskilte koronakomiteen, som ledes av stortingspresident Tone W. Trøen (H).

– Det samlede lovverket må ses i sammenheng. Vi ber regjeringen evaluere hvordan lovene fungerer sammen, forklarer Bastholm.

Stortingsflertallet går inn for å forlenge den spesielle koronaloven med én måned, til 27. mai. Saken skal gjennom andre gangs behandling fredag.

Hytteforbud

Koronapandemien har i halvannen måned preget Norge og ført til en rekke svært inngripende tiltak. Blant de mest omdiskuterte grepene var forbudet mot å overnatte på hytta, som varte fra 19. mars til 20. april.

Hytteforbudet ble hjemlet i smittevernloven, uten eksplisitt å ha smittevern som formål. Derimot handlet tiltaket om å unngå overbelastning på helsevesenet i kommuner med mange hytter, spesielt i påsken.

Bastholm peker på at forskrifter hjemlet i smittevernloven, er underlagt mindre demokratisk kontroll og åpenhet enn koronaloven.

MDG-toppen ser for seg at koronaloven, smittevernloven, beredskapsloven, sivilbeskyttelsesloven og helseberedskapsloven tas med i evalueringen regjeringen nå må gjøre.

– Målet er å sikre helhetlig krisehåndtering, med bedre rettssikkerhet og demokratisk kontroll, sier hun.

Forlenger koronaloven

Senterpartiet, SV og Rødt sier nei, men den øvrige opposisjonen går sammen med regjeringspartiene i ønsket om å forlenge koronaloven.

Loven gir regjeringen vide fullmakter til å kjøre gjennom forskrifter den mener er nødvendig for å håndtere koronakrisen.

Stortinget strammet imidlertid inn regjeringens opprinnelige forslag betydelig. I tillegg til kort varighet kan én tredel av stortingsrepresentantene stanse en forskrift innen ett døgn etter at den er fremsatt.

Så langt er flere titall midlertidige forskrifter innført med hjemmel i loven, mens noen få er stanset av de folkevalgte. Forlengelsen gjør blant annet at forskriftene som er innført de siste ukene, blir videreført.

– Vi har merket oss at regjeringen i dag ikke har planer om å fremme nye forskrifter under loven, men ønsker forlengelse – primært for at de forskriftene som allerede er vedtatt ved bruk av loven, ikke skal opphøre allerede om en uke, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til NTB.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.