NATO/USAWHO håper USA vil revurdere støtte

NTB23/04/20203 min

Verdens helseorganisasjon håper Trump-administrasjonen vil revurdere å sin stans i økonomisk støtte, men sier de er mest opptatt av å redde liv akkurat nå.

Etter gjentatte anklager fra Donald Trump om at organisasjonen var for «Kina-vennlig» og skjulte alvorlighetsgraden av koronaviruset, bestemte presidenten 15. april å stoppe støtten til WHO.

I en uttalelse onsdag sier WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus at han håper Trump vil revurdere vedtaket.

– Jeg håper at stansen av finansiering vil bli vurdert på nytt, og at USA igjen vil støtte WHOs arbeid med å fortsette å redde liv, sier Tedros, ifølge Reuters.

Han tilføyer at han håper USA ser at arbeidet organisasjonen gjør, er viktig.

– Ikke bare for å hjelpe andre, men også for å hjelpe USA med å holde seg trygge.

Gjennomgang av WHO

I en uttalelse fra lederen av utviklingsetaten USAID onsdag heter det at USA vil «vurdere om WHO drives skikkelig» før de eventuelt vurderer å gjenoppta støtten, skriver Reuters.

John Barsa sier at evalueringen av WHO vil være «altomfattende», og at et av spørsmålene vil være om organisasjonen har «holdt medlemslandene ansvarlige for sine handlinger».

Washington vil også lete etter alternative samarbeidspartnere utenfor WHO som kan videreføre «viktig arbeid» med USA med for eksempel vaksiner, ifølge USAID-lederen.

Største støttespiller

USA var den største bidragsyteren til WHO før Trump 15. april frøs støtten.

Han viste da til at WHO ikke støttet reiserestriksjonene USA innførte for reisende fra Kina og Europa. Trump beskyldte også WHO for å være for Kina-vennlig i sitt arbeid, og mener de burde ha erkjent og erklært tidligere at det var, og er, en pandemi.

Den siste tilgjengelige overføringen viser at USA gir 116 millioner dollar til organisasjonen for perioden 2020 til 2021. I tillegg kommer støtte til ulike prosjekter på mellom 100 og 400 millioner dollar årlig. I 2017 ga USA over 400 millioner i slike frivillige tilskudd, viser en oversikt fra WHO.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.