Russland– Russland økonomisk avhengig av Arktis

Rune S. Alexandersen08/04/20168 min
DUDINKA, SIBIR: Den nordlige sjøruten kan få mer aktivitet i årene framover. Sikring av økonomiske ressurser og fraktruter er en viktig del av Russlands militærstrategi i Arktis. Foto: RUNE S. ALEXANDERSEN

Av de åtte arktiske nasjonene er Russland det landet som er mest økonomisk avhengig av Arktis. Det betyr at landet primært ønsker stabilitet. Men dersom Russland blir utfordret i Arktis eller det bryter ut konflikt et annet sted, kan resultatet bli en militær knytteneve.

Av KJETIL STORMARK / kjetil@aldrimer.no og RUNE S. ALEXANDERSEN

Det fastslår den amerikanske forsvars- og energieksperten Harry Bader, som arbeider ved University of Alaska Fairbanks. Bader er også rådgiver for det amerikanske forsvarsdepartementet i Pentagon.

Bader mener Russlands økonomiske og strategiske egeninteresser . . .

Denne artikkelen er for abonnenter

Bli abonnent og få tilgang til mer innhold og eksklusive artikler!

Årsabonnement: Kr. 1940,-

Årsabonnement veteraner: Kr. 1164,- (NB: Må brukes sammen med rabattkode. Ta kontakt på abonnement@aldrimer.no dersom du ikke har)

Halvårsabonnement: Kr. 1040,-

Kvartalsabonnement: Kr. 539,-

Månedsabonnement: Kr. 199,-

Årsabonnement bedrifter/inst: Kr. 5999,- (inntil fem samtidige brukere)

Årsabonnement biblioteker: Kr. 4999,- (inntil fem samtidige brukere)

Bli abonnent

Allerede abonnent?

Rune S. Alexandersen

Utdannet journalist (35) fra Høgskolen i Bodø som har studert russisk språk, historie, litteratur og politikk. Har mange års fartstid fra Bladet Nordlys og har vært innom Stavanger Aftenblad, NRK og flere lokalaviser.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.