Russland— Russland har sendt kampfly til Libya

NTB27/05/20203 min

Russland sendte nylig kampfly til det borgerkrigsherjede Libya for å støtte russiske leiesoldater som kjemper for opprørsgeneralen Khalifa Haftar, ifølge USA.

USAs militærkommando for Afrika (Africom) sier i en uttalelse tirsdag at kampflyene fløy fra Russland og først landet i Syria.

– Der ble de malt om for å kamuflere den russiske opprinnelsen, heter det videre.

Africom, som har base i Stuttgart, spesifiserer ikke når flyene fløy til Syria og videre til Libya, utover at det skjedde «nylig».

Dagen før sa Libyas FN-støttede regjering (GNA) at hundrevis av russiske leiesoldater som kjemper på Haftars side, er evakuert ut av kampområder sør for hovedstaden Tripoli.

Russisk benektelse

Den påståtte tilbaketrekningen skjer etter en rekke tilbakeslag for Haftar, som i over ett år har ført en militæroffensiv med mål om å erobre den nordafrikanske hovedstaden fra GNA.

Russland har hele tiden benektet å være involvert i konflikten. Russlands forsvarsdepartement sier til AFP at de ikke vil kommentere Africoms uttalelse «akkurat nå».

Tidligere i år avdekket FN-eksperter også hvordan mellom 600 og 800 russiske leiesoldater fra ChVK Wagner kjempet sammen med LNA-militsen, som også har rundt 1.000 regjeringssoldater fra Sudan i sine rekker.

Les mer: Leiesoldater strømmer til Libya

Selskapet eies av Jevgenij Prigozjin, som har nære bånd til Russlands president Vladimir Putin.

Våpenblokade brytes stadig

Haftars styrker støttes også av Egypt, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia. Hvis Russland har sendt kampfly til Libya, er det nok et brudd på våpenembargoen som en rekke land har brutt.

Den FN-godkjente regjeringen får i første rekke militær støtte fra Tyrkia, som med sine droner og luftforsvarssystemer har bidratt til viktige seirer de siste ukene. Tyrkia har også sendt militærrådgivere til Libya.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.