
UTENLANDS ELLER PRIVAT? Luftforsvaret er pålagt å effektivisere driften. Det er bakgrunnen for at det blir vurdert samarbeid med Storbritannia om deler av vedlikeholdet for de nye P-8-flyene. Avtaler med private industriaktører blir også vurdert. De nye P-8 Poseidon overvåkingsflyene skal om få år erstatte dagens flåte av P-3 Orion (bildet). Her utfører bakkemannskaper teknisk sjekk på ett av 333-skvadronens Orion-fly på Andøya. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD/FORSVARET
Luftforsvarets sjef Tonje Skinnarland forstår og deler bekymringene knyttet til overføring av tekniske verksteder og vedlikeholdsoppgaver til Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) og private aktører. – Vi må sette krav og betingelser som sikrer operativitet og forsvarsevne, og finne løsninger med tanke på folkeretten og nasjonale lover. Det mener jeg er mulig å få til, sier Skinnarland.
Av ALF RAGNAR OLSEN / alf@aldrimer.no
Det er sterk bekymring blant Luftforsvarets personell knyttet til planene om ytterligere bortsetting av viktige vedlikeholdsoppgaver til private leverandører. Aldrimer.no skrev tirsdag at Stortinget er lovet at planlagte endringer av vedlikeholdstjenesten i Forsvaret skal styrke den operative evnen. Men i stedet kan endringene svekke forsvarsevnen, fastslår både Hæren og Luftforsvaret i interne forsvarsnotater.
Les mer: Vedlikeholdsendringer kan true forsvarsevnen
Les mer: Kraftig kritikk av intern prosess
Les mer: Hæren ber om flere årsverk
Les mer: «Akseptabel risiko å fortsette fremdriften»
Luftforsvarets øverste sjef, Tonje Skinnarland, sier til Aldrimer.no at det ikke er endelig avgjort hvordan bortsetting av ytterligere vedlikehold skal løses.
P-8 vedlikehold hos britene?
Når det gjelder driften av de fem P-8-flyene som Norge skal kjøpe fra USA, har Norge hittil inngått en samarbeidsavtale med Storbritannia, som på sin side investerer tungt i infrastruktur på den britiske P-8-basen i Lossiemouth. Det har medført spekulasjoner i britiske medier om at store deler av vedlikeholdet til den norske P-8-flåten vil skje her.
Skinnarland sier imidlertid at vedlikeholdsløsningen for Luftforsvarets framtidige P-8-flåte fortsatt er til vurdering.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

DELER BEKYMRINGENE: – Jeg forstår bekymringene, og deler mange av dem, men er samtidig opptatt av at dette ikke må hindre oss i å se mulighetene et samarbeid med private industriaktører kan gi. For vi kan ikke gjøre alle oppgavene selv. Det er ikke bærekraftig, sier Tonje Skinnarland, sjefen for Luftforsvaret (til venstre) til Aldrimer.no. Her sammen med besetningen i et P-3 Orion-fly fra 333 Skvadron 1. juni 2018. Foto: 333 SKVADRON
– Derfor kan jeg her og nå ikke svare konkret. Vi har dette til diskusjon nå. Både når det gjelder vedlikeholdskonseptet, hvilke løsninger vi skal velge for å gjøre det effektivt kostnadsmessig og ikke minst hvordan vi skal sikre den operativiteten vi trenger, sier Skinnarland. Hun viser til at situasjonen for overvåkingsflyene skiller seg vesentlig fra kampflyene.
– På F-35 er det et vedlikeholdskonsept som er globalt og verdensomspennende. På P-8 har vi fortsatt en diskusjon for å bestemme oss for hvilket vedlikeholdskonsept vi trenger å ha, hva vi skal gjøre selv, hva vi kan bruke andre aktører til, og om dette kan løses bilateralt eller i samarbeid med egen industri. Men disse forholdene er ikke avgjort. Det gjenstår både vurderinger og beslutninger. Så jeg kan ikke svare mer konkret her og nå, sier sjefen for Luftforsvaret. Intervjuet med sjef Luft ble foretatt før Aldrimer.no fikk tilgang til de forsvarsinterne dokumentene.
Folkerett og forsvarsevne
– Når det gjelder outsourcing av vedlikehold er det mange skeptikere, blant annet knyttet opp til hvorvidt private aktører kan beordres til tjeneste i krigssituasjoner, der liv og helse settes på spill, og knyttet til hvordan forholdet til folkeretten skal ivaretas. Det er også bekymringer for hvordan dette kan slå ut i forhold til forsvarsevnen. Hva tenker du om det?
– Dette har sin bakgrunn i et oppdrag vi har fått fra politisk hold, via forsvarssjefen, som går på krav til effektivisering av driften. Vi snakker ikke om outsourcing som sådan, men strategisk partnerskap med sivile industriaktører, sier Tonje Skinnarland til Aldrimer.no.
Aldrimer.no skriver onsdag at Luftforsvaret i et internt dokument ber om at utvidet bruk av private leverandører må avklares på «høyere nivå», dvs politisk hold. Forsvarsgrenen er bekymret for at sivilt ansatte vil bli oppfattet som stridende i krise og krig og ber om at dette avklares opp mot folkeretten.
Les mer: Ber om avklaring på «høyere nivå»
– Min tilnærming til dette er at jeg skal sikre at vi har operativ tilgjengelighet i fred, krise og krig. Da må vi ha mekanismer og klargjøre hvilke krav vi stiller for hvordan våre sivile partnere skal oppfylle kravene. Så vi skal sikre at den risikoen er minimert og håndterbar, sier generalmajoren til Aldrimer.no.
Folkeretten skal ivaretas
– Må det lovendringer til for å løse dette?
– Nei, vi forholder oss til de lovene vi har, både når det gjelder internasjonal folkerett og nasjonale lover som regulerer disse tingene, sier Skinnarland.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

UAVKLART: Det er foreløpig ikke avgjort hvordan vedlikeholdskonseptet for de nye P-8 Poseidon overvåkingsflyene skal bli. Samarbeid med Storbritannia, sammen med bruk av private industriaktører til vedlikehold, er blant løsningene som vurderes. Her et amerikansk P-8 Poseidon avbildet på Andøya flystasjon. I bakgrunnen et P-3 Orion fra 333 Skvadron. Foto: KJETIL STORMARK/ALDRIMER.NO
– Det er en ting å oppfylle kravene vi stiller – operativt, når det gjelder faglige kvalifikasjoner og personlige krav. En annen ting er hva industripartnerne kan tilby, og til hvilken pris. Alt dette er forhold som ligger inne i vurderingsprosessen som pågår, der vi jobber for å sikre at vi ikke velger løsninger som hindrer Luftforsvaret i å levere det vi skal, sier Skinnarland.
Lønnsomt eller ikke?
– Hva med økonomien på sikt? Det er ikke sikkert at den reelle prisen fremkommer i første anbudsrunde. Hvordan skal man sikre seg mot en mulig utgiftsbombe?
– Vi må legge inn premisser som ivaretar dette. Da tenker jeg både på langsiktighet og at avtalen er bærekraftig økonomisk sett, og at den gir oss den operativiteten vi trenger for å oppfylle de krav som er satt til Luftforsvaret. Alt dette skal vi hensynta opp mot den endelige beslutningen, sier Skinnarland.
– Jeg ser på dette som en mulighet for Luftforsvaret og Forsvaret. Så skal vi sikre oss at bekymringene blir sjekket ut og ivaretatt. Bekymringer har jeg også, men de skal vi løse. De må ikke hindre oss i å se mulighetene som ligger her, for her kan vi finne noe gode og strategiske partnerskap med industrien. Vi klarer ikke å gjøre alt selv. Det er ikke bærekraftig, sier Skinnarland.
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren.
Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.