VerdenSjokkert over meldinger om funn av massegraver

NTB12/06/20203 min

Minst åtte massegraver skal være funnet i områder som inntil nylig var kontrollert av opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans LNA-milits i Libya.

– Det er med skrekk vi registrerer rapportene om funn av minst åtte massegraver de siste dagene, de fleste av dem i Tarhuna, heter det i en uttalelse fra FNs operasjon i Libya.

– Internasjonal lov pålegger myndighetene å straks gjennomføre en effektiv og åpen etterforskning, heter det videre.

Flere av massegravene er funnet nær Tarhuna, sørøst for hovedstaden Tripoli, som ble gjenerobret fra LNA-militsen av regjeringsstyrker 5. juni.

Fullt likhus

En journalist fra nyhetsbyrået AFP fikk torsdag tilgang til stedet og så flere lik som var hentet opp av massegraven av Libyas Røde Halvmåne dagen før.

Ifølge direktøren for sykehuset i Tarhuna, Aburawi al-Buzeidi, er det også funnet 160 døde mennesker i byens likhus da regjeringsstyrkene rykket inn i byen.

– De døde er flyttet til Tripoli og Misrata av Røde Halvmåne, sier al-Buzeidi.

Skal etterforskes

Justisministeren i den FN-støttede regjeringen i landet, opplyste torsdag at det vil bli opprettet en komité som skal etterforske omstendighetene rundt massegravene og hvem de skjulte.

Haftar og hans styrker gjorde Tarhuna til hovedbase da de i april i fjor innledet en offensiv for å innta Tripoli og styrte den FN-støttede regjeringen.

De siste ukene har regjeringsstyrkene og regjeringsvennlig milits, støttet av Tyrkia, innledet en motoffensiv og drevet LNA-militsen tilbake.

Kaos og anarki

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.

En rekke militsgrupper har med støtte fra ulike land siden kjempet om makten i landet, noe som har bidratt til å gjøre Libya til et senter for menneskehandel og et brohode for flyktninger og migranter som forsøker å ta seg sjøveien til Europa.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.