USAStenger grensene for Huawei-ansatte

NTB16/07/20204 min
Secretary of State Mike Pompeo speaks on Arctic policy at the Lappi Areena in Rovaniemi, Finland, Monday, May 6, 2019. Pompeo is in Rovaniemi to attend the Arctic Council Ministerial Meeting. Foto: MANDEL NGAN/POOL PHOTO/AP/NTB SCANPIX
VARSLER SANKSJONER: USAs utenriksminister Mike Pompeo (bildet) varslet onsdag omfattende restriksjoner og sanksjoner mot Kina, herunder mot det kinesiske selskapet teknologiselskapet Huawei. Foto: HENRY ROMERO/REUTERS/NTB SCANPIX

USA innfører reiserestriksjoner for ansatte i den kinesiske teknologigiganten Huawei og andre som anses å støtte autoritære lands menneskerettighetsbrudd.

Restriksjonene retter seg blant annet mot menneskerettighetsbrudd i Xinjiang-provinsen, der Kina anklages for å undertrykke uigurer og andre muslimske grupper, opplyser utenriksminister Mike Pompeo.

I tillegg vurderer Trump-administrasjonen et mulig innreiseforbud for medlemmer av det kinesiske kommunistpartiet.

– Selskaper som blir rammet av dagens avgjørelse inkluderer Huawei, en forlenget arm det kinesiske overvåkingssamfunnet, som sensurerer politiske dissidenter og muliggjør interneringsleirer i Xinjiang, sa han på en pressekonferanse onsdag.

Huawei skuffet

– Utvalgte Huawei-ansatte støtter det kinesiske kommunistpartiet, som begår menneskerettighetsbrudd. Telekommunikasjonsselskaper verden over bør notere seg dette: Dersom de handler med Huawei, handler de med menneskerettighetsforbrytere, sa Pompeo videre.

Huawei sier i en uttalelse at selskapet er skuffet over avgjørelsens og kaller den urettferdig.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

REAGERER STERKT: Ledelsen i det kinesiske teknologiselskapet Huawei reagerer sterkt på de amerikanske sanksjonene mot selskapet. Foto: WIKIMEDIA COMMONS

– Huawei opererer uavhengig av den kinesiske regjeringen. Vi er et privat selskap eid av våre ansatte. Vi er skuffet over denne urettferdige og vilkårlige behandlingen som nekter visum til våre ansatte, som jobber utrettelig for å bidra til teknologisk innovasjon i USA og resten av verden, heter det i uttalelsen.

Ser nærmere på TikTok

Pompeo sa også at Trump-administrasjonen skal se nærmere på hvordan USA kan redusere informasjonen som blir hentet inn via den populære kinesiske appen TikTok.

USA har tidligere vurdert å forby appen, men dette ble ikke bekreftet av Pompeo onsdag.

Kunngjøringen kom dagen etter at den britiske regjeringen sa at den vil forby Huawei fra å delta i utbyggingen av 5G-nettverket i landet. Årsaken er bekymringen for at sensitive data skal komme på avveie og misbrukes av kinesiske myndigheter.

Mulig innreiseforbud

Et omfattende innreiseforbud for medlemmer av det kinesiske kommunistpartiet er ifølge avisen The New York Times også til vurdering hos Trump-administrasjonen.

Forbudet som vurderes, er basert på de samme vedtektene i immigrasjonsloven som ble brukt da USA i 2017 innførte et innreiseforbud for utvalgte land med hovedsakelig muslimsk befolkning, skiver avisen.

Utkastet til presidentordren åpner også for å trekke tilbake visumet for medlemmer av kommunistpartiet og deres familiemedlemmer som allerede har opphold i USA. Det vil i så fall bety at de blir kastet ut av landet.

Forsvarstopper

Det blir også foreslått innreiseforbud for medlemmer av det kinesiske forsvaret og leder i statseide selskaper, selv om mange av disse sannsynligvis også er partimedlemmer.

Detaljene i presidentordren er ikke ferdigstilt, og president Donald Trump kan velge å forkaste den, skriver The New York Times.

Nyheten kommer samme dag som utenriksminister Mike Pompeo kunngjorde at USA innfører reiserestriksjoner for ansatte i den kinesiske teknologigiganten Huawei og andre selskaper som anses å støtte påståtte menneskerettighetsbrudd i Kina.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.