NorgeAdvarer mot mulige HV-kutt

HEIMEVERNET: Her er lagførere i HV 08, Agder og Rogaland heimevernsdistrikt, på kurs i stridsteknikk og lederskap. Foto: TORE ELLINGSEN/FORSVARET
KJEMPER MOT KUTT: Venner av Heimevernet reagerer sterkt på mulig stans i all øvingsaktivitet for områdestrukturen i Heimevernet for resten av året. Advokat Sjak Haaheim krever at Heimevernet skjermes mot kutt, fordi det er den driftsenheten i Forsvaret som er billigst i drift og leverer mest forsvarsevne i volum. Her troppssersjanter fra HV-01 under et kurs på Rygge flystasjon 28. mars 2019. Foto: SUNNIVA SKARSVÅG/FORSVARET

Planene om mulig stans i all øvingsaktivitet for områdestrukturen i Heimevernet for resten av 2020 vekker sterke reaksjoner. — Dette er helt uaktuelt, sier advokat og forsvarsaktivist Sjak Haaheim i Styrk Heimevernet-gruppen.

kjetil@aldrimer.no

Aldrimer.no kunne tirsdag melde at forsvarsledelsen i løpet av juni skal ta stilling til hvordan Forsvaret skal kutte 206 millioner kroner i økte driftsutgifter som en konsekvens av redusert kronekurs. Luftforsvaret kjøper drivstoff i Euro, mens Luftforsvaret har store kostnader i USD, blant annet knyttet til anskaffelsen av nye F-35 kampfly.

Regjeringen har hittil ikke vært villig til å dekke inn de økte kostnadene gjennom en tilleggsbevilgning. En av konsekvensene kan dermed bli at forsvarsledelsen kutter all videre øving av områdestrukturen i Heimevernet for resten av året.

Les mer: Vurderer å kutte all HV-øving

Feil ende

Men da begynner forsvarsledelsen i helt feil ende, fastslår advokat Sjak Haaheim, som selv har bakgrunn fra Forsvaret og er moderator i Facebook-gruppen «Styrk Heimevernet!» med over 20.000 følgere.

REAGERER: Sjak R Haaheim i Styrk HV. Foto: ALESSANDRA LANGUM

— Det er helt uaktuelt å kutte i den styrken som leverer den militære tilstedeværelsen over hele landet. Heimevernet er den aller største driftsenheten i Forsvaret, med bare to prosent av forsvarsbudsjettet, sier Haaheim til Aldrimer.no.

— Her er det to muligheter. Enten må man ta kuttene i mer sivile driftsenheter i Forsvaret som ikke har en direkte konsekvens for forsvarsevnen eller så må regjeringen sørge for å komme med en tilleggsbevilgning, sier Haaheim.

— Syv av ti soldater som skal forsvare oss nordmenn, er fra Heimevernet. Det er en billig organisasjon. Du finner ikke noen billigere og slankere organisasjon på forsvarssiden i hele Norge. Det som nå skjer er et hån både mot de som bruker tjenestetiden og egen fritid på å sørge for at alle de andre kan ta friheten for gitt, sier han.

Må trenes

— Heimevernet er soldater som har i oppgave å slåss. Når de har en tjeneste der de faktisk kan miste livet er det viktig at de faktisk blir trent og har godt nok utstyr, sier Haaheim.

Før eventuelle kutt finner sted senere denne måneden, har soldater i Heimevernets såkalte områdestruktur i gjennomsnitt bare tre-fire øvingsdøgn hvert år.

Innsatsstyrkene har noe mer. Men heller ikke Heimevernets eliteavdelinger har mer enn rundt 15-20 øvingsdøgn hvert år.

— Det har blitt mindre med årene, sier Haaheim og legger til:

— Heimevernet er ikke overtrent. Det gjelder vel egentlig både Heimevernet og Hæren. Ingen av dem er overtrent. Vi er nødt til å sørge for at de som settes i første rekke har både treningen og det materiellet de trenger for å løse oppdraget.

Advarer

Advokaten og forsvarsmannen advarer regjeringen og nordmenn flest mot å tro at neste krise vil likne på de vi har opplevd hittil.

— Det er ikke sikkert at neste krise som rammer Norge vil være uten noen klar fiende. Dersom neste fiende kommer hit og Norge blir invadert, så vil den fredstidskrisen vi allerede står oppe i blekne, selv om den allerede har fått enorme konsekvenser for mange nordmenn og norsk næringsliv, påpeker Haaheim. Han mener at Heimevernet har vist sin relevans også under den pandemien som har rammet Norge de siste tre månedene.

— Koronakrisen har vist oss hvor hardt rammet vi kan bli av en sivil krise. Den har også vist oss hvor godt Heimevernet samarbeider med og bistår politiet og Tolletaten, sier Haaheim.

Han mener det er idioti dersom det nå foretas kutt som ytterligere rammer og reduserer den billigste og største forsvarskapasiteten målt i volum.

— Jeg tror det er på tide at regjeringen drar på studietur til Finland. Der greier de å produsere mye mer forsvar for halvparten av pengene på et norsk forsvarsbudsjett, sier Haaheim.

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark er en journalist, forfatter og redaktør med mer enn 30 års journalistisk fartstid. Hans spesialområder er forsvars- og sikkerhetspolitikk, Forsvaret, politiet, terrorangrepene 22. juli 2011 spesielt og terrorisme generelt, etterretning, ekstremisme og historiske forhold fra den kalde krigen. Han har gjennomført mange dokumentarprosjekter, både som bøker og filmer. Stormark blir mye brukt som kommentator på stoffområder han dekker. Stormark er tidligere PR-rådgiver i byrået JKL Oslo. Stormark var presseråd for den norske FN-delegasjonen i New York da Norge var medlem av Sikkerhetsrådet i 2001-2002.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.