NATO/USATrump ville true med å gå ut av Nato

NTB22/06/202017 min
NATO Secretary General Jens Stoltenberg and Donald Trump (US President). NATO-toppmøtet onsdag 11. juli 2018. Foto: NATO
DRAMATISK NATO-TOPPMØTE: USAs president Donald Trump sjekker klokken sin under toppmøtet i NATO 11. juli 2018, ved siden av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. En ny bok fra USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton forteller nå hvor nær Trump egentlig kom å varsle en amerikansk utmelding av forsvarsalliansen. Foto: GEERT VANDEN WIINGAERT/AP/POOL

USAs president Donald Trump skal i juli 2018 ha vært på nippet til å erklære at han ville trekke USA ut av NATO. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ble fanget midt i dramaet.

Det kommer fram i John Boltons nye bok «The Room Where It Happened», som lanseres tirsdag.

NTB har fått tilgang til en kopi av boka som nå sirkulerer blant journalister. Det er foreløpig uvisst om denne versjonen er identisk med den offisielle utgivelsen.

I boka skriver Bolton detaljert om hendelsene på Natos dramatiske toppmøte i Brussel i 2018 og om diskusjonene mellom USAs president Donald Trump og Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Som nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus var Bolton selv dypt involvert i samtalene.

Og skal man tro det Bolton nå skriver, var situasjonen på bakrommet langt mer spent enn det som tidligere har vært kjent.

Telefonsamtale

Det hele begynte med en telefonsamtale mellom Trump og Stoltenberg fredag 29. juni 2018, bare et par uker før toppmøtet.

I telefonsamtalen hamret Trump løs på sine europeiske allierte. USA har betalt en altfor stor del av regningen i Nato, fastholdt presidenten, som gjorde det klinkende klart at dette måtte ta slutt. Fordi europeernes pengebidrag var så små, advarte han, ville USA fra nå av redusere sitt bidrag til Tysklands nivå. «Fram til nå, sa Trump, var USA blitt styrt av idioter, men ikke nå lenger.»

Stoltenberg ringte Bolton kort tid etter samtalen med Trump.

«Stoltenberg så ut til å ha problemer med å akseptere hvor ille det var, men etter tretti minutter med nesten sammenhengende verbale angrep fra Trump, og mine forklaringer, så tok han poenget», skriver Bolton.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

LAGBILDE: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fikk bruk for alle sine diplomatiske teknikker og enda litt til under NATO-toppmøtet i juli 2018 for å greie å holde forsvarsalliansen samlet. Her sammen med Donald J. Trump under det tradisjonsrike «lagbildet».  Foto: NATO

NTB har forelagt sitatet for Stoltenbergs kontor.

– President Trump har gjentatte ganger understreket sin forpliktelse til Nato, men også minnet om viktigheten av byrdefordeling innad i alliansen, uttaler en tjenesteperson i Nato til NTB.

Tjenestepersonen viser utover dette til Stoltenbergs pressekonferanse i etterkant av toppmøtet i 2018.

Trump har for sin del stemplet boka som «fiksjon», men også beskyldt Bolton for å lekke graderte opplysninger.

Frokostmøte

I løpet av neste dagene skal Trump ha spurt Bolton hvorfor de ikke bare trakk seg helt ut av Nato.

Så reiste de til Brussel. Der møtte de Stoltenberg til frokost onsdag 11. juli, bare noen timer før selve toppmøtet. Trump valgte da å stille Stoltenberg til veggs for åpent kamera med knallharde spørsmål om hvordan rike europeiske land kunne slippe unna med å bruke så lite på forsvar.

Da pressen – inkludert NTB – hadde forlatt rommet, forsøkte Stoltenberg å starte samtalen på nytt. Men Trump var på krigsstien.

«Trump understreket sitt personlige vennskap med Stoltenberg, men klagde igjen over at alle visste at vi ble utnyttet og betalte mer på alle måter, noe som ikke kom til å fortsette», skriver Bolton og fortsetter:

«Litt av en frokost. Kunne dagen bli verre? Ja.»

En trussel

Det var likevel ikke før neste dag at det virkelig ble dramatisk.

Trump startet dagen med å fortelle Bolton at han ville true med å gå ut av Nato hvis ikke alle allierte forpliktet seg til å nå målet om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar. Noe senere på formiddagen gjentok han budskapet i et møte med Bolton og utenriksminister Mike Pompeo.

– Jeg ønsker å si at vi trekker oss ut fordi vi er veldig misfornøyde, sa Trump.

Pompeo og Bolton forsøkte etter beste evne å argumentere mot.

Så begynte dag to av selve toppmøtet. Trump vinket Bolton til seg inne i møterommet.

– Skal vi gjøre det? spurte Trump.

Bolton rådet ham igjen til å la være.

– Gå opp til linjen, men ikke kryss den, sa Bolton.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

HAMRET LØS: Donald Trump hamret løs mot NATO og medlemslandene for å bruke for lite penger på forsvarsformål da han møtte Jens Stoltenberg til en arbeidsfrokost 11. juli 2018, i forkant av NATO-toppmøtet. Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS

«Trump nikket, men sa ingenting. Jeg returnerte til setet mitt uten å vite hva han kom til å gjøre», skriver han.

Stående applaus

Det Trump endte opp med å si, var ifølge Bolton at han støttet Nato «hundre prosent, tusen millioner prosent», men at «allierte måtte betale de 2 prosentene innen 1. januar, ellers ville USA bare gjøre sin egen ting».

«Trump hadde gjort som jeg håpte, selv om tåen hans var over den linjen flere ganger», heter det i Boltons bok.

Da presidenten forlot toppmøtet, gikk han bort til Tysklands statsminister Angela Merkel på vei ut, kysset henne på begge kinn og sa:

– Jeg elsker Angela.

Da brøt salen ut i stående applaus, skriver Bolton. Trump erklærte i etterkant at toppmøtet hadde vært en stor suksess.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

One comment

 • Freddy

  22/06/2020 at 15:51

  Jeg skjønner godt at amerikanerne er frustrerte. Trump har rett til å være sint. Nå er det på tide at alle NATO-medlemmer blar opp og bruker 2 prosent av sitt BNP til forsvar!

  Og det er ekstra flaut at rike Norge ikke gidder å bruke mer penger på forsvar! Det er skammelig!

  Trump har nå besluttet å fjerne 1/3 av amerikanske soldater fra tysk jord. Det er tragisk men fullt forståelig! Jeg håper han flytter dem til Polen.

  Trump har vært streng mot Tyskland, men jeg ønsker inderlig at han også røsker litt i Norge også. Vi trenger det!

  Blir spennende å se på hva som skjer videre. Norske politikere kan nok vente seg en wake up-call:-)

  Reply

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.