
MOBILE: Tyrkias avtale om kjøp av luftvernsystemet S-400 betyr ikke at dette blir endelig gjennomført, sier NUPI-forsker Karsten Friis. Her russiske S-400-missiler på en spesialbygget lastebil. Foto: VITALIJ KUZMIN/WIKIMEDIA COMMONS
Avtalen Tyrkia har inngått med Russland om å kjøpe luftvernssystemet S-400 har ført til sterke reaksjoner fra andre NATO-land. Forsker Karsten Friis ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) er ikke sikker på at kjøpet kommer til å bli gjennomført.
Av OLE DAG KVAMME / oledag@aldrimer.no
– Dette er politikk. Prosessen er ikke ferdig før missilene står i hagen til Erdogan, kommenterer seniorrådgiver Karsten Friis, som leder forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).
President Recep Tayyip Erdogan bekreftet for to uker siden at det er inngått kontrakt med Russland om kjøp av S-400. Dette er et svært moderne og avansert luftvernmissilsystem, utviklet av den russiske våpenprodusenten GSKB Almaz-Antej.
Selv om det var kjent at det pågikk forhandlinger, ble ikke NATO tatt med på råd før avtalen var gjort.
Les også: Russland testet atom-triaden i nord
Les også: – Kan ødelegge hele Atlanterhavsflåten
Mobile systemer
For noen år siden inngikk Tyrkia en avtale med Kina om kjøp av et missilsystem. Dette ble skrinlagt for to år siden, etter betydelig press fra NATO. Tyrkia har vært NATO-medlem siden 1952, men har de siste årene nærmet seg russiske myndigheter.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

I SYRIA: Russland skal ha utplassert S-400 missilsystemet på russiske baser i Syria. Bildet skal være missilsystemet utplassert på den russiske Khmeimim-flybasen i Syria. Foto: MIL.RU
I mars ble det så kjent at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan hadde diskutert kjøpet av det russiske luftvernsmissilsystemet under et møte med Russlands president Vladimir Putin i Moskva.
S-400-missilsystemet er mobilt, og kan utplasseres nesten hvor som helst på land. For eksempel ble S-400-systemene midlertidig utplassert i Sotsji under Vinter-OL 2014. Etter den tyrkiske nedskytingen av et russisk bombefly av typen Sukhoj Su-24M over grenseområdet mellom Syria og Tyrkia i 2015 besluttet Russland å utplassere S-400-enheter ved Khmeimim-flybasen i Syria, der russiske kampfly opererte fra i sin offensiv mot IS.
– Tror ikke siste ord er sagt
Selv om forholdet mellom Russland og Tyrkia etter nedskytingen ble satt på en hard prøve, startet landene samtaler om et mulig kjøp systemet.
Tyrkia og president Erdogan har også et svært anstrengt forhold til NATO. Karsten Friis presiserer at han ikke kjenner detaljene rundt avtalen og reaksjonene i NATO, men mener avtalen med Russland kan være en måte å legge press på vestlige allierte.
– Jeg tror ikke siste ordet er sagt. Det kan være et høyt spill fra Erdogan også, sier Friis.
Tyrkia er heller ikke det første NATO-landet som havner i trøbbel etter våpenhandel med Russland. Det er ikke mer enn tre år siden Frankrike avsluttet sin avtale med Russland. Da var det Frankrike som ville selge to krigsskip av Mistral-klassen til Russland.
– Hvordan det går denne gangen, vil også avhenge av hvor sterkt press amerikanerne legger på Tyrkia. Det er foreløpig usikkert, sier Friis.
***
Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider. Dersom du ønsker å sikre deg komplett anonymitet – last ned TOR browser og gå inn på vår tipsplattform www.securileaks.org mens du er inne i TOR-browseren