USA— Tyskland bør droppe russisk gassrørledning

NTB08/09/20202 min

USAs president Donald Trump mener Tyskland bør droppe Nord Stream 2, gassrørledningen som skal forsyne Europa med russisk gass.

Trump advarte samtidig om at det kan være vanskelig for Tyskland å trekke seg fra prosjektet.

– Tyskland er i en svært svekket posisjon med tanke på energi. De har satt seg selv i en veldig, veldig dårlig posisjon, sa Trump på en pressekonferanse utenfor Det hvite hus.

Har avvist

Statsminister Angela Merkel har tidligere avvist at Tyskland vil bruke Nord Stream 2-prosjektet for å legge press på Russland i Navalnyj-saken. Tyske myndigheter mener at den russiske opposisjonspolitikeren ble forgiftet av en militær nervegass.

En talsperson sier nå at regjeringen ikke utelukker å bruke Nord Stream 2-prosjektet som et svar på forgiftningen av Navalnyj.

Byggingen av Nord Stream 2 nærmer seg ferdigstillelse og involverer en rekke europeiske selskaper, blant dem norske Kværner. Prosjektet vil gjøre det mulig for Russland å eksportere gass direkte til Tyskland under Østersjøen.

Forsvarer gassledningen

Tyskland har tidligere vært tydelig i sitt forsvar for gassledningen og reagerte med fordømmelse da USA i sommer innførte sanksjoner i et forsøk på å stanse byggingen.

USA mener rørledningen vil gjøre EU avhengig av russisk naturgass, mens de som er kritiske til USAs inngripen, mener USA forsøker å beskytte sitt eget salg av naturgass til EU.

Trump gjentok mandag at det er urettferdig overfor USA at Tyskland kjøper gass fra Russland, mens landet ikke oppfyller Nato-forpliktelsen om på bruke 2 prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvar.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.