Verden— USAs angrep på iransk general var ulovlig

NTB07/07/20202 min

USAs droneangrep som tok livet av den iranske generalen Qasem Soleimani og ni andre i Bagdad i januar, var et brudd på folkeretten, mener en FN-topp.

USA oppga ikke tilstrekkelige bevis for noe umiddelbart forestående eller pågående angrep på amerikanske interesser for å rettferdiggjøre angrepet på bilkolonnen til Soleimani ved flyplassen i Bagdad, sier Agnès Callamard, som er FNs spesialrapportør på utenomrettslige henrettelser.

Rapport til FN

Callamard skal torsdag legge fram sin rapport om angrepet til FNs menneskerettighetsråd, ifølge Reuters. USA har ikke vært medlem av rådet på to år.

Soleimani var øverste leder av den iranske Revolusjonsgardens Quds-styrke og spilte en viktig rolle i Irans anstrengelser for å drive USA ut av Irak. USA anklaget ham for å ha vært hjernen bak Iran-vennlige militsers angrep på amerikanske styrker i regionen.

I sin rapport skriver Callamard at Soleimani var ansvarlig for Irans militærstrategi og aksjoner både i Syria og Iran, men så lenge han ikke utgjorde en umiddelbar fare, var USAs framgangsmåte ulovlig.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.