USAVarsler tilbaketrekking av soldater fra Irak

NTB12/06/20202 min

USA skal redusere antall soldater i Irak i løpet av de neste månedene, ifølge en felles uttalelse fra landene.

Uttalelsen ble sendt ut i forbindelse med strategiske samtaler mellom landene torsdag.

Begrunnelsen for tilbaketrekkingen er at det er gjort framskritt i bekjempelsen av IS – som også omtales med forkortelsen ISIS.

– De to landene erkjenner at i lys av at det er gjort betydelige fremskritt i prosessen med å eliminere ISIS-trusselen, vil USA de kommende månedene fortsette å redusere styrkene i Irak, heter det uttalelsen.

Drepte general

I januar i år krevde irakiske politikere at alle amerikanske soldater måtte ut av landet. Årsaken var at USA hadde likvidert den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani og en irakisk militsleder i et droneangrep ved flyplassen i Bagdad.

Forholdet mellom Irak og USA har imidlertid bedret seg i det siste. Den tidligere etterretningssjefen Mustafa Kadhemi, som har tette bånd til USA, overtok som ny irakisk statsminister i forrige måned.

Økonomisk støtte

I den felles uttalelsen lover USA å støtte Irak økonomisk, mens Irak lover å beskytte amerikanske militærbaser i landet mot rakettangrep. Paramilitære grupper med bånd til Iran har fått skylden for angrepene.

Landene konkretiserer ikke hvor mange amerikanske soldater som skal forlate Irak. Men styrkene til USA og landets allierte har allerede samlet seg på et mindre antall militærbaser i løpet av de siste månedene.

Norge er et av landene som har soldater i Irak som en del av USAs koalisjon for bekjempelse av IS. Landene i koalisjonen følger nøye med på samtalene mellom USA og Irak, siden den i stor grad påvirker også deres framtidsutsikter i landet.

(©NTB)

***

Tips oss: Vet du noe om denne saken eller har du nyhetstips om andre saker du vil at vi skal skrive om? Ta kontakt med oss, enten på post@aldrimer.no eller via det krypterte kontaktskjemaet på våre nettsider eller send en kryptert melding via appen Signal til tlf. 4177 5050.

Støtt oss: Vi blir veldig glade dersom du ønsker å støtte vår kritiske og uavhengige journalistikk økonomisk. Mer informasjon her.

NTB

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

 

Aldrimer.no er medlem av Fagpressen.
Ansvarlig redaktør Kjetil Stormark.

Nyhetstips? Send e-post til post@aldrimer.no eller kontakt oss på 4177 5050. For sikker og kryptert kommunikasjon, send mld til 4177 5050 via appen Signal.

Aldrimer.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig publisering, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Du kan også klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Se www.pfu.no.